Hirdetés

Campylobacter fertőzések

A Campylobacter fertőzések a gyomor-bél rendszert és a vért támadják meg, okozójuk a Campylobacter baktérium. A Campylobacter fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz), mely szennyezett víz ivása, elégtelenül megfőzött szárnyas- vagy egyéb állati hús fogyasztása, illetve fertőzött állatokkal való kapcsolat útján kapható meg. A Campylobacter okozza a fejlődő országokba látogató utazók hasmenését is.

Campylobacter, fertőzés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A Campylobacter a véráram fertőződését is kiválthatja (bakteriémia), leggyakrabban cukorbetegekben és rosszindulatú daganatban szenvedőkben. A valamikor Campylobacter pylori-nak nevezett gyomorfekélyt okozó baktériumot újabban Helicobacter pylori-nak hívjuk.

Tünetek

A Campylobacter okozta gasztroenteritisz hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, mely utóbbiak súlyosak is lehetnek. A hasmenés esetleg véres, és 38-40 °C-t elérő láz léphet fel.

Az időszakosan jelentkező láz lehet a Campylobacter okozta fertőzés egyetlen gyomor-bélrendszeren kívüli külső tünete. A testszerte megjelenő (szisztémás) Campylobacter fertőzés tünetei között szerepelhet a fájdalmas, vörös és duzzadt ízület, hasi fájdalom; valamint máj- és lépmegnagyobbodás. A fertőzés ritkán bár, de ráterjedhet a szívbillentyűkre (endokarditisz), agyra, valamint a gerincvelőre (meningitisz) is.

Kórisme és kezelés

A Campylobacter fertőzések kórisméjéhez a vér, széklet vagy egyéb testnedvek mintáinak laboratóriumi elemzése szükséges.

A fertőzések különböző antibiotikumok egyedi vagy kombinált alkalmazásával kezelhetők. Ciprofloxacin, tetraciklin, vagy eritromicin általában eltünteti a Campylobacter baktériumokat, és meggyógyítja a hasmenést. A bakteriémia kezeléséhez többnyire antibiotikumok intravénás adása szükséges.

Campylobacter, fertőzés

2009-03-05 22:17:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop