Campylobacter jejuni által okozott heveny bélgyulladás

A fertőző eredetű hasmenések megszaporodása is jelzi, hogy beköszöntött a nyár. Ezek a kellemetlen betegségek elrontják a gondtalannak tervezett napokat.

Campylobacter, fertőzés, járvány, bélgyulladás | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.
Kiváltóként változatlanul első helyen áll a szalmonellózis, de más baktériumok okozta bélfertőzések is megszaporodnak. Egyik ilyen baktérium a Campylobacter jejuni, de a vérhas- (dizentéria-) fertőzések is megszaporodnak. Amíg azonban a szalmonellózisok családi, közösségi és területi járványok formájában gyakoribbak, addig a Campylobacter jejuni okozta hasmenések sokszor egyedi (sporadikus) formában jelentkeznek, ritkábban járványos formában is, illetve nyers, fertőzött tehéntej fogyasztása kapcsán észleltek több alkalommal járványt.

A szarvasmarha-állomány eléggé fertőzött. A tehenek között gyakran van tünetmentes baktériumhordozó, illetve -ürítő. Érdemes megemlíteni például, hogy Angliában a tehenek, illetve a szarvasmarha-állomány 10 százaléka kórokozó-hordozó. Amíg a szalmonellózisok több mint háromnegyedét okozzák a fertőző hasmenéseknek, addig a Campylobacter 5-14 százalékban tehető felelőssé. A betegség "zoonosis", mivel állatról emberre is nagymérvű a terjedése, de kontakt úton emberről emberre történő terjedés is ismert. Az egész világon elterjedt.

A betegség tünetei és a tennivalók

Állatoknál vetélést, hasmenést okozhat. Embernél lázat, hányást, véres, nyákos, vizes székürítést, időnként vakbélgyulladás és hashártyagyulladás tüneteit adja. Csecsemőknél, idős korban, immungyengeségben szenvedőknél súlyos lefolyású, kiszáradást, a só- és vízháztartás megfordíthatatlan zavarát is okozhatja. Utóbbi tünetek miatt kózházban kell elhelyezni, illetve kezelni a beteget, ahol egyúttal a kötelező elkülönítés is megtörténik.

Amennyiben tünetmentessé válik a beteg, bizonyos esetekben a felszabadító széklettenyésztési vizsgálatot is el kell végezni, a betegnél minden esetben, a környezetében élőknél pedig 1-6 éves gyermekeknél és ilyen egyének ellátásával foglalkozóknál, ezenkívül közfogyasztásra szánt élelmiszereket, italokat kezelőknél, közétkeztetésben, vízműveknél dolgzóknál. Foglalkozásukat csak akkor folytathatják, ha a székletminta vizsgálata egy alkalommal negatív eredményt adott. Amíg pozitív a széklettenyésztés eredménye, járványügyi megfigyelés alá kell a beteget helyezni.

A nyersen fogyasztott tej nem csak nyáron lehet veszélyes.

Tennivalók Campylobacter-fertőzés esetén

A betegek környezetében folyamatos fertőtlenítést kell végezni. Ezt a tevékenységet, ha kórházba kerül a beteg, az ellátást végző fertőző osztályon automatikusan elvégzik. Amennyiben otthonában marad, nagyon fontos a kézfertőtlenítés, a betegek székletszóródásának megakadályozása, a széklettel szennyezett textíliákat, evőeszközöket, ivóedényeket, a beteg által használt WC-t, ágytálat folyamatosan fertőtleníteni kell. A beteg gyógyulása után a zárófertőtlenítésnél az előzőeken kívül még a betegszoba felületeit is fertőtleníteni kell.

A beteg környezetében élő személyeket 7 napi időtartamra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni, székletvizsgálatot kell végeztetni közülük azoknál, akik az előbb felsorolt munkahelyeken, közösségekben dolgoznak.A Campylobakter enteritis be- és kijelentésre kötelezett fertőző betegség. A fertőző betegség addig tart, amíg a kórokozó a széklettel ürül. Idült (krónikus) forma vagy tartós kórokozó-ürítés nem szokott előfordulni embernél. A betegség, illetve okozója érzékeny az antibiotikumra, erythromycin- és tetracyclin-készítmények adhatók, de spontán is gyógyulhat.

A megelőzésről

Ezen bélfertőzésről 1990 óta vannak járványügyi megfigyelések. A nyers tej fertőzést terjesztő szerepét járványtani adatok igazolták. Az utóbbi időben fokozódik a fertőzések száma. Az év minden szakában előfordul, de mégis a nyári hónapokban a leggyakoribb. Az idei évben már majdnem feleannyi fordult elő, mint szalmonellafertőzés. A fertőzés forrása beteg vagy tünetmentes fertőzött házi- vagy vadon élő állat. Legfontosabb rezervoárok a szárnyasok.

Óvakodjunk a nyers tej fogyasztásától, szűk és tágabb környezetünkben ügyelni kell a higiénés szabályok betartására. Az élelmiszerek megfelelő kezelése mind a vendéglátóiparban, mind a háztartásokban nagyon fontos. A kézmosó és fertőtlenítőszerekkel nem szabad spórolni. Amennyiben a betegség tünetei, láz, hányás, hasmenés jelentkezne, orvoshoz kell fordulni.

Az orvos tanácsait be kell tartani. Minden orvosnak jelezni kell a járványügyi szervek felé a betegség gyanúját is, hiszen a járványügyi szakemberek mindig a legaktuálisabb, gyakorlati tanácsokkal látják el a beteget, illetve a környezetében élőket. Ezáltal gyorsabb lesz a gyógyulás és esetleg nagyobb járvány kitörését sikerül megakadályozni.

| Campylobacter, fertőzés, járvány, bélgyulladás
2007-11-27 22:42:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop