Campylobacteriosis

A hasmenések egynegyedében fordul elő a Campylobacter. Magyarországon évente 10 000 megbetegedést regisztrálnak.

campylobacteri | Hogyan támadnak a baktériumok?   SubRosa Kiadó | Milch, H & mtsai
A campylobacteriosis leggyakrabban állatról emberre terjedő betegség: csirke, kutya, macska, sertés belében él, így a házi "kedvencünktől" fertőződhetünk, vagy a fertőzött állat húsának (például grillcsirke), illetve egyéb termékeinek (például nyers tej) fogyasztása révén jut az emberbe. Fertőzött víz is terjesztheti. Ilyen módon még kisebb-nagyobb járványokat is okozhat.

A beteg ember székletével a külvilágba jutott kórokozó emberről emberre is terjedhet. Mint az enterális betegségek általában, nyáron és ősszel fordul elő leggyakrabban. Minden korcsoportot megbetegíthet, de leggyakrabban kisgyermekek (5 év alattiak) között Fordulnak elő megbetegedések. Emberre két campylobacter faj (Campylobacter jejuni, C. coli) jelent leggyakrabban veszélyt.

Hasi fájdalom, véres, nyákos hasmenés, hányás, láz, fejfájás jellemzi a klinikai képet.

Kezelése

A hasmenés tüneti kezeléséből áll: diéta, folyadékpótlás. Ritkán van csak szükség antibiotikum adására. Az izolált kórokozó érzékenységét meghatározzák, de általában érzékeny erythomycinre, ezért ennek adása javasolt.

A betegség a megfelelő kezelésre hamar gyógyul, hosszan tartó kórokozó-hordozás nem marad a betegség kiállása után.Megelőzhető, illetve továbbterjedése megakadályozható a bélfertőzésekre általában érvényes higiénés szabályok betartásával

| campylobacteri
2007-11-27 10:49:27

Web Design & Development Prowebshop