Hirdetés

Macskakarmolási betegség

A macskakarmolási betegség, a macska karmolásának helyén keletkezett fertőzés, melyet a Bartonella henselae nevű baktérium okoz. Miután a Bartonella henselae-vel fertőzött macska valakit megkarmolt, a baktérium megtámadja az érfalakat. A macskán betegség jelei rendszerint nem mutatkoznak.

macskakarmolási betegség, Bartonella henselae |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Tünetek

Egy kisebb karmolás után 3-10 napon belül vörös, kemény felszínű, a 6 cm átmérőt is elérő hólyag keletkezik. Ritkán, gennytartalmú hólyag (pustula) jelenik meg. A terület nyirokcsomói megduzzadnak, puhák és érintésre érzékenyek. Később megtelnek gennyel és kifakadhatnak. Betegségérzet, étvágytalanság, láz vagy fejfájás alakulhat ki. A fertőzöttek mintegy 10%-ának vannak egyéb tünetei, például látászavarok a szemek érintettsége miatt, vagy agyduzzadás, mely fejfájáshoz vagy kábulathoz (stuporhoz) vezet.

Közel az összes fertőzésben 2-5 hónapon belül a bőr feltisztul, és a nyirokcsomó-duzzanatok eltűnnek. A gyógyulás teljes. A macskakarmolási betegség súlyos formája AIDS-es betegekben alakulhat ki.

Kórisme és kezelés

Amennyiben valakinek egy macskakarmolás után több mint 3 héttel megnagyobbodnak a nyirokcsomói, valószínűnek tűnik a macskakarmolási betegség kórisméje. Bizonytalan esetekben Bartonella henselae elleni antitesteket lehet keresni a vérben.

A kezelés az érintett terület melegítéséből és fájdalomcsillapítók szedéséből áll. A folyadékkal teli fájdalmas nyirokcsomót a fájdalomcsillapítás érdekében egy tűvel meg lehet nyitni. Antibiotikumok is adhatók, hogy segítsenek a baktériumok elpusztításában, erre főleg AIDS-es betegek esetében van szükség.

macskakarmolási betegség, Bartonella henselae

2009-02-18 18:49:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop