Legutóbbi cikkek

A kolerabaktérium titka

Megfejtették a kolerabaktérium titkát: fő ellensége, az amőba elleni védekezésként annak belsejében bújik meg, így él túl nedves környezetben. A Lausanne-i Egyetem kutatóinak közleménye a Nature Communications című szakfolyóiratban jelent meg.


Soha nem látott méretű oltáskampány folyik Afrikában a kolera ellen

A valaha szervezetett legnagyobb koleraellenes oltási kampány folyik Afrikában, a tervek szerint kétmillió embert oltanak be - jelentette be hétfőn az ENSZ és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI).


Az urbanizáció és a járványok

Érdekes kiállítás nyílt New Yorkban, a várostörténeti társaság a 19. századi kolerajárványról és annak a városra gyakorolt hatásáról mutat be műtárgyakat, térképeket és dokumentumokat.


Kolera

A fejlett, jó higiénés kulturáltságú országokban nem fordul elő, a fejlődő országokban azonban otthonos. A betegség enyhe és súlyosabb klinikai formában is előfordul.


Kolera

A trópusokon (India, Banglades, Közép-Ázsia) élőket, illetőleg az odautazókat veszélyezteti.


Kolera

A kolera a vékonybél fertőző betegsége, melyet a Vibrio cholerae baktérium okoz. A kolera baktériumok olyan toxint termelnek, amely óriási tömegű, sókban és ásványi anyagokban gazdag folyadék kiválasztását indítja meg a vékonybélben. Mivel a baktériumok gyomorsav-érzékenyek, a savhiányosak sokkal fogékonyabbak a betegségre. A kolerával fertőzött (endémiás) területen lakókban fokozatosan kialakul bizonyos fokú természetes immunitás.


A tudósok megfejtették a halálos kolera-bacilus genetikai kódját

Az egyik legfélelmetesebb kórról hullt le a lepel, a tudósok bejelentették, hogy megfejtették a kolerabacilus genetikai kódját.


A kolera

A kolera régóta ismert, heveny, járványos, enteriális (szájon át) úton terjedő fertőző betegség. A középkorban és az utána jövő századokban, az 1920-as évekig hat alkalommal világjárvány formájában söpört végig - Afrika kivételével - az egész világon.


Web Design & Development Prowebshop