Hirdetés

A kolerabaktérium titka

Megfejtették a kolerabaktérium titkát: fő ellensége, az amőba elleni védekezésként annak belsejében bújik meg, így él túl nedves környezetben. A Lausanne-i Egyetem kutatóinak közleménye a Nature Communications című szakfolyóiratban jelent meg.

kolera, Vibrio cholerae, sejtszerv, amőba |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándori, K.


A Vibrio cholerae fő terjesztője a szennyezett víz, de a baktériumnak védekeznie kell a falánk amőbákkal szemben, ezért megszállja az amőbát. Belenyomul, elrejtőzik az amőba ozmoregulációs sejtszervecskéjében, melynek az a feladata, hogy a belső nyomást egyensúlyba hozza a külső víznyomással.

A tudósok azonosították azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a baktérium számára, hogy az amőba rejtekhelyet alakítson ki magának, illetve hogyan képes a Vibrio cholerae az amőbából ismét kitörni, különböző felszabaduló enzimek, valamint ostora segítségével.

A kórokozónak ezek a tulajdonságai fontosak az emberek megfertőzésénél is. A szakértők feltételezése szerint a vizes élettér egyfajta kiképzőterület a baktérium számára. Az eredmények arra utalnak, hogy az amőbákhoz hasonló ellenségekhez való alkalmazkodás abban is szerepet játszott, hogy a Vibrio cholera veszélyes patogénné váljon.

kolera, Vibrio cholerae, sejtszerv, amőba

2019-07-13 12:20:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop