Hirdetés

Légiós betegség - nem légiósoknál

A fertőzés a legutóbbi időkig még megfelelő kezelés mellett is átlagosan 15 százalékos halálozással járt - a mostani egy ezrelékkel szemben.

járvány, fertőzés, legionella |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

A veszélyes legionellát az utóbbi években azért is kapta fel a sajtó, mert relatíve "új" betegség. Csupán 1976-ban fedezték fel, mutatták ki a kórokozóját Philadelphiában az amerikai légió tagjai között - innen kapta a nevét is. Elsősorban légúti panaszokat, tüdőgyulladást okoz, de lehetnek emésztőszervi, sőt idegrendszeri tünetei is.

Érdekessége, hogy a járvány főleg olyan szállodákban és kórházakban tör ki, ahol fertőzötté válik a víz, és a kórokozók aerosol formájában bekerülnek az épületek légkondicionáló rendszerébe. Amióta ezt tudják, fokozottabban is ellenőrzik, szigorúbb egészségügyi kritériumok alapján engedik csak működtetni szerte a világon a "légkondikat".

Volt ilyen járvány Magyarországon is, de szerencsére igen korlátozott számú beteget érintett (1998-ban például összesen 18 legionella-esetet jelentettek be).

A spanyol városban, Murciában a járvány forrása, némileg szokatlan módon, egy, a városközpontban működő hűtőtorony volt, ahonnan a kórokozók (a Legionella pneumophila faj, ez a kórokozó leggyakoribb típusa) egy aerosol közvetítésével a belváros légterébe, onnan pedig a fertőzöttek tüdejébe kerültek.

A fertőzés időben történő megfékezése elsősorban a felkészült járványügyi szakgárda gyors intézkedéseinek köszönhető. Annak, hogy időben gondoltak rá egyáltalán, felfedezték a fertőző forrást, gyorsan kimutatták a kórokozót (ez műszakilag bonyolult eljárásokkal történik) - és a betegeknek a megfelelő időben a megfelelő antibiotikumot adták.

járvány, fertőzés, legionella

2023-10-15 20:16:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop