Legutóbbi cikkek

Európából terjedhetett el a lepra

Nemcsak a korábban vélt kettő, hanem több leprabaktérium-törzs is elterjedt volt a középkori Európában, tehát lehetséges, hogy itt alakult ki a lepra.


A lepra terjedése Európában

A középkori zarándokok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a lepra Európa-szerte gyakori járványos betegséggé vált - állapították meg a Winchester Egyetem kutatói akik olyan bizonyítékot találtak, amely egy másik lehetőséget is felvet. A tanulmány a PLOS Neglected Tropical Diseases folyóiratban publikálták.


Leprafertőzést mutattak ki a brit mókusoknál

Leprafertőzést mutattak ki a Brit-szigeteken élő vörös mókusoknál svájci és skót kutatók.


Növekedett a leprás megbetegedések száma a világban

Kis mértékben növekedett a leprás megbetegedések száma a világban: az első becslések szerint több mint 230 ezren lettek leprásak világszerte 2011-ben, míg a megelőző évben kétezerrel kevesebben fertőződtek meg.


Tatutól származó leprát azonosítottak amerikai pácienseknél

Az arra érzékeny embereknél a lepra egyik fajtáját, Hansen-kórt okozhat a kilencöves tatu - közölték szerdán vizsgálataik eredményét amerikai kutatók.


Elfeledve: van még lepra az USA-ban

A leprát a középkor óta elfeledett betegségnek tartjuk, mégis időnként felbukkan az Egyesült Államokban is. Körülbelül 150 új esetet diagnosztizálnak évente, és jelenleg 3000 egyént kezelnek ezzel a betegséggel. Valószínűleg több a betegek száma, de ezek nem mind kerülnek felismerésre, és a hibás kezelés miatt számíthatnak a betegség által okozott maradandó károsodásokra is.


Lehet, hogy a TBC vetett véget a leprajárványnak?

A nemrégiben Izraelben feltárt, az i. sz. első századból származó emberi maradványok tanúsága szerint az európai leprajárványoknak minden bizonnyal a tuberkulózis (TBC) megjelenése vetett véget.


Az FDA elfogadta a thalidomidot a leprás betegek kezelésére

A talidomidot, amelyet a 60-as években betiltottak Európában, mert súlyos torzulásokat okozott az újszülötteknél, most elfogadta az FDA a lepra egyik fájdalmas szövődményének gyógyszereként, bár a szer terjesztését szigorú szabályokhoz kötik.


Lepra

Rettegett, évezredekre visszamenőleg ismert, a kialakult tünetek stádiumában a beteg külsejét ijesztően eltorzító fertőző betegség, amelynek egyes formái magas halálozással járnak.


Web Design & Development Prowebshop