Az FDA elfogadta a thalidomidot a leprás betegek kezelésére

A talidomidot, amelyet a 60-as években betiltottak Európában, mert súlyos torzulásokat okozott az újszülötteknél, most elfogadta az FDA a lepra egyik fájdalmas szövődményének gyógyszereként, bár a szer terjesztését szigorú szabályokhoz kötik.

thalidomid, gyógyszer, leprás, betegek, FDA, lepra | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A 7 ezer leprával fertőzött amerikai betegnek mintegy a fele szenved erythema nodosum leprosumban, fájdalmas csomók jelennek meg a karokon és a combokon; a betegség ideg- valamint ízületi gyulladást is okoz.

A warren-i (New Jersey állam) Celgene Corporation cég a thalidomidot Thalomid márkanéven dobja piacra. Biztonsági okokból eddig még soha nem fogadták el a thalidomidot az Egyesült Államokban.

A múlt év szeptemberében az FDA tanácsadó bizottsága elfogadásra ajánlotta a thalidomidot a lepra kezelésére, ugyanakkor szigorú ellenőrzést követeltek annak kizárására, hogy a nők teherbe essenek a gyógyszer szedése alatt.

A thalidomid lesz a legszigorúbban korlátozott szer az Egyesült Államokban. Európában még a 60-as évek elején betiltották a reggeli hányinger és álmatlanság ellen használt thalidomidot, mert kiderült, hogy e miatt született szerte a világon deformáltan több mint 10 ezer gyerek, akik magzati életük során ki voltak téve a szer hatásának.

A leggyakoribb rendellenességek a következők voltak: hiányzó vagy deformált lábszár, kar, láb- vagy kézfej; gerincproblémák, farkastorok vagy nyúlszáj; hiányzó vagy deformált fülek, vese- és nemiszervi valamint emésztőszervi rendellenességek.

Hogy megelőzzék a thalidomid okozta magzati károsodást, a gyártó cég, a Celgene, speciális tanfolyamot szervezett (System for Thalidomide Education and Prescribing Safety - STEPS). Csak a programban részt vevő orvosok írhatnak föl thalidomidot betegeiknek, akiknek pedig - nemre való tekintet nélkül - kötelező a fogamzásgátlás használata, a nyilvántartás és a rendszeres orvosi ellenőrzés.

A nőknek a gyógyszer szedésének időtartama alatt egyszerre kétféle biztonságos fogamzásgátló módszert is kell alkalmazniuk, és mivel a kutatók nincsenek még tisztában azzal, hogy a spermában is jelen van-e a thalidomid, a férfiakat mind szóban, mind írásban figyelmeztetik, hogy fogamzókorban levő nővel csak gumióvszer használata mellett éljenek nemi életet.

A nőknek csak egy 24 órásnál nem régebbi, írásos negatív terhességi teszt birtokában írható föl a gyógyszer. A gyógyszer szedésének első hónapjában a nőknek hetente kell terhességi tesztet csináltatniuk, később, normális menstruációs ciklus esetén havonta, rendszertelen menses esetében pedig kéthetente.

A gyógyszerből egy alkalommal csak egy havi adag írható föl.

Bár a fejlődési rendellenesség a legismertebb mellékhatása a gyógyszernek, a thalidomid potenciálisan irreverzibilis idegkárosodást, ún. perifériális neuropátiát is okozhat, különösen több hónapon át tartó szedés esetén.

A témában tavaly ősszel rendezett konferencián a kutatók megjegyezték, hogy folynak a vizsgálatok a thalidomid alkalmazásáról esetleg más betegségek kezelésénél is - pl. tuberkulózis és más fertőző betegségek, agydaganatok és egyéb tumorok, az átültetett szervek kilökődése, fekélyek, valamint az AIDS-betegekre jellemző fogyás.

Egyes kutatók véleménye szerint azonban mindezen óvintézkedések betartása mellett és a szer potenciális hatásossága ellenére is jelentős kockázattal jár a gyógyszer Amerikában való bejegyzése.

''[... a gyógyszer miatt] fejlődési rendellenességgel fognak születni gyerekek'' - jelentette ki dr. Cynthia Moore, az atlantai Centers for Disease Control and Prevention ügyvezető igazgatóhelyettese. Senki sem lesz meglepve, ha születik egy thalidomid-baba. ''Az a valódi kérdés: Mikor rendüljünk meg? Mikor van az, hogy túl nagy a kockázat?''

Megjelent: Medical Tribune News Service

| thalidomid, gyógyszer, leprás, betegek, FDA, lepra
2002-07-31 21:23:26

Web Design & Development Prowebshop