Hirdetés

A lepra terjedése Európában

A középkori zarándokok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a lepra Európa-szerte gyakori járványos betegséggé vált - állapították meg a Winchester Egyetem kutatói akik olyan bizonyítékot találtak, amely egy másik lehetőséget is felvet. A tanulmány a PLOS Neglected Tropical Diseases folyóiratban publikálták.

lepra, Mycobacterium leprae |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Korábban általános nézet volt, hogy a lepra a keresztes háborúkban megfordult katonák terjesztették el Nyugat-Európában. Az angliai Winchester közelében fekvő egyik legrégebbi brit kórház temetőjében bukkantak rá egy csontvázra, amelyről kiderült, hogy feltehetően egy leprában szenvedő zarándok maradványa. A radiokarbonos kormeghatározás szerint a zarándokot a 11-12. században temették el, a betegségét pedig a lepra egy olyan baktériumtörzse okozta, amely Ázsia középső és nyugati részén terjedt el.

"A 11. századtól a 14. századig Nyugat-Európában példátlanul sok leprakórházat hoztak létre. Vajon a lepra, amely már évszázadok óta jelen volt, miért sújtotta hirtelen ilyen nagy mértékben a nyugat-európai társadalmat?" - tette fel a kérdést a kutatás vezetője, aki szerint a csontváz adhat választ erre a kérdésre.

A kutatók azért gondolják, hogy a feltárt csontváz egy zarándok maradványa lehet, mert a csontok mellett megtalálták egy fésűkagyló héját, amely a Santiago de Compostela-ban járt zarándokok közismert szimbólumának számított. De továbbra is rejtély, hogy a zarándok hogyan találkozott az ázsiai leprabaktériummal.

A középkori Nyugat-Európában hagyományosan a keresztes lovagokat okolták a lepra elterjesztésével, de már évtizedekkel a keresztesek előtt is megjelentek leprás esetek. A winchesteri kutatás eredménye arra utal, hogy a zarándoklat is közrejátszhatott a lepra nyugat-európai elterjedésében.

A leprát a Mycobacterium leprae baktérium okozza. A betegség sokáig lappanghat, lassan hatalmasodik el, és a bőr pusztulásával, a szövetek elhalásával és a test deformálódásával jár. Az évezredeken át az emberiséget sújtó betegség megjelenését először az ősi Kínában, Egyiptomban és Indiában jegyezték fel. A világ egyes részein ma is előfordulnak leprás esetek, de a betegség antibiotikumokkal jól gyógyítható.

lepra, Mycobacterium leprae

2017-01-30 16:11:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop