Hirdetés

Liszteriózis

A Listeria monocytogenes okozta liszteriózis (listeriosis) tünetei a fertőzés helye és a fertőzött személy kora szerint változnak.

liszteriózis, Listeria monocytogenes |

InforMed Hírek15   InforMed | MTI


A Listeria baktériumok világszerte megtalálhatók a környezetben és a madarak, pókok, rákfélék, valamint a nem emberszabású emlősök bélcsatornájában. Emberben a liszteriózis szinte az összes szervet megtámadhatja.



A liszteriózisra az újszülöttek, a 70 évnél idősebbek és a gátolt vagy károsodott immunrendszerűek a legfogékonyabbak. A legtöbb fertőzés július-augusztusban lép fel. A liszteriózist rendszerint szennyezett tejtermékek vagy nyers zöldségek fogyasztása révén lehet elkapni.



Tünetek és kórisme

Felnőttekben a liszteriózis leggyakoribb formája az agyhártyagyulladás, a meningitisz. Ezeknek az eseteknek közel 20%-ában keletkezhetnek agytályogok.

A meningitisz lázat és tarkómerevséget okoz, kezelés nélkül zavartság és öntudatlanság (kóma) léphet fel, majd bekövetkezhet a halál.

A Listeria néha megfertőzi a szemeket, melyek kivörösödnek, és fájdalmassá válnak. A fertőzés ráterjedhet a nyirokcsomókra, vérre és az agyhártyákra. Elvétve, a szívbillentyűk Listeria fertőzése szívelégtelenséghez vezethet.

Az orvosban a tünetek alapján felmerülhet a liszteriózis gyanúja. A végleges kórisme felállításához tenyésztéshez vett szövetmintát, illetve testfolyadékot kell a laboratóriumba küldeni. Listeria elleni antitestek szintén kimutathatók a vérmintából.

Kezelés

A liszteriózis penicillinnel általában meggyógyítható. A szívbillentyűket érintő fertőzések esetében esetleg második antibiotikumot is adnak. A szemfertőzések szájon át adagolt eritromicinnel kezelhetők.

liszteriózis, Listeria monocytogenes

2018-07-15 14:52:24

Hirdetés
Hirdetés