Mézzel elpusztíthatók a bőr ellenálló baktériumai

A méz megöli az antibiotikum-rezisztens baktériumokat laboratóriumi körülmények között, és elpusztítja a bőrön lévő baktériumokat egészséges önkénteseknél, derül ki holland kutatók beszámolójából a Clinical Infectious Diseases június 1-i számából.

méz, antibiotikum, fertőzés | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A szerzők szerint „a gyógyszer minőségű méz alkalmas lehet a bőr fertőzéseinek megelőzésére égés, illetve katéterek, és más, a bőrön áthatoló eszközök esetén.”

Az amszterdami kutatók szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert kevés antibiotikum áll fejlesztés alatt, és az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek száma egyre emelkedik.

A mézet már ősidők óta sikeresen használják fertőzött sebek kezelésére. Eddig még nem áll rendelkezésre olyan adat, hogy a mikrobák képesek lennének a mézzel szemben ellenállóvá válni. Ennek ellenére az orvostudomány nem ismeri el a számos mézféleség esetében leírt különböző antibiotikus hatást.

A kérdés vizsgálatára a szerzők a Revamil nevű mézzel végeztek kísérleteket, amit üvegházakban, standardizált körülmények között termesztenek. 11 kezelést végeztek mézzel, és a szerzők azt találták, hogy a Bacillus subtilis aktivitása két kezelés között közel felére csökkent.

Ugyancsak megállapították, hogy számos más antibiotikumra érzékeny és antibiotikum-rezisztens törzs is elpusztul 24 órás inkubációt követően.

A méz hatásának vizsgálatára a szerzők 42 önkéntesnél mérték alkarra helyezett tapaszok hatását is. A két tapasz egyikét mézzel kezelték, és mindkét tapaszra steril kötést helyeztek.

48 órával később a mézzel kezelt tapaszoknál a bőrön lévő baktériumok mennyisége századrészére csökkent. Ezen túl a mézzel kezelt tapaszok 81 %-a negatív baktérium tenyésztési eredményt adott, szemben a kontroll tapaszok mindössze 21 %-os negatív tenyésztési arányával.

A bíztató eredményeket látva a szerzők jelenleg azt vizsgálják, hogy „a méz képes-e megelőzni az intenzív osztályon kezelt betegeknél a tartós vénakanül okozta fertőzést. Ezt az esetleg életet is veszélyeztető fertőzést a bőr baktériumai okozzák, viszont ezeket a kórokozókat mézzel el lehet pusztítani.”

| méz, antibiotikum, fertőzés
2009-07-09 14:02:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop