ÚJ

Kínában bubópestises beteget találtak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kína északi, Belső-Mongólia régiójában "gondosan figyelik" egy pestises beteg esetét, de azt állítják, hogy "nem magas a kockázat". Megerősítették, hogy az USA-ban egy mókusban is kimutatták a kórokozót.


Pestis

A pestis (fekete halál) súlyos fertőző betegség, melyet a Yersinia pestis nevű baktérium okoz. A pestis kórokozója elsődlegesen vadon élő rágcsálókat, patkányokat, egereket, mókusokat, és prérikutyákat fertőz meg. A múltban a középkori fekete halálnak nevezett, nagy kiterjedésű pestisjárványok sok ember életét követelték.


Az ember terjesztette a pestist Európában

Az ember terjesztette a fekete halált Európában a 14. század közepén, nem a patkányok okozták az egykori bubópestis járványok első hullámát - állítják az Osló-i Egyetem és a Ferrara-i Egyetem kutatói.


Csaknem ötezer éve érkezett a pestis Európába az eurázsiai sztyeppéről

Már a késő újkőkor vége és a bronzkor kezdete között, 4800-3700 éve is jelen volt a pestis Európában - állapították meg német kutatók ősi maradványok vizsgálata során.


A 14. századi pestisjárvány áldozatainak tömegsírjára bukkantak Nyugat-Angliában

A 14. században pusztító nagy pestisjárvány áldozatainak földi maradványait tartalmazó tömegsírra bukkantak régészek Nyugat-Angliában - jelentették be szerdán a Sheffieldi Egyetem kutatói.


A pestis baktérium mutáció útján vált gyilkossá

Apró genetikai módosulások révén vált a Yersinia pestis viszonylag enyhe lefolyású gyomor-bél fertőzést kiváltó baktériumból a dögvész gyilkos kórokozójává, amely az évszázadok során több mint 200 millió halálos áldozatot szedett - erre a következtetésre jutottak a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.


Pestisjárvány áldozatait rejtő temetőt tártak fel Londonban

Csaknem háromezer, több száz éves csontvázat, köztük az 1665-ös nagy angliai pestisjárványban elhunytak maradványait őrző temetkezőhelyet tártak fel régészek egy londoni építkezésen - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.


Ártatlanok a patkányok

Mégsem a házi patkányok lehettek a fő felelősei az Európát sújtó egykori bubópestis járványoknak: új kutatások az ázsiai mongol futóegereket hozták összefüggésbe a fekete halál újabb és újabb felbukkanásaival.


DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy pestistemetőt találtak Londonban

DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy a XIV. századi nagy pestisjárvány áldozatainak egyik régóta keresett londoni temetőjére bukkantak tavaly a brit főváros legnagyobb vasúti beruházásának építői.


Pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom összeomlásához

A 6-8. században lezajlott pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom végső széthullásához - állapították meg kutatók csontvázakon végzett DNS-vizsgálatokra támaszkodva.


1 |

Web Design & Development Prowebshop