Hirdetés
Hirdetés

650 év után rehabilitálták a patkányt.

Francia régészek és tudósok egy csoportja bejelentette, hogy cáfolják azt a teóriát, miszerint a fekete patkányokon élősködő trópusi bolhák terjesztették a bubópestist Európa-szerte a 14. században.

pestis, patkány, fertőzés, járvány | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Lichfield, J.
A kutatók szerint az 1347 és 1251 között 15-30 millió embert elpusztító járványt közönséges európai bolhák terjesztették róka és borz közvetítésével.

A francia kutatócsoport szerint azonban a hideg európai klímában sem a patkányok, sem a bolhák nem éltek volna túl sokáig.


Szerintük a betegséget minden bizonnyal a közönséges európai bolha (Pulex irritans) terjesztette, róka, borz és - legalábbis a középkorban - az ember közvetítésével.


Bizonyítékaikat, amelyeket a Bulletin de la Societe Entomologique de France közölt, az archo-entomológia viszonylag új tudományára alapozzák, amely történelmi korok rovarjaival foglalkozik, és mintegy két évtizede született Nagy-Britanniában.


A Jean-Claude Beaucournu vezette francia kutatócsoport bizonyítékokat keresett a fekete patkány által terjesztett egzotikus bolhára azokon az ásatási helyeken, amelyekről ismert, hogy az 1300-as években pestis sújtotta.

Kutatásaikat azzal zárják, hogy a pestis gyors elterjedését minden bizonnyal az okozta, hogy a betegség emberről emberre terjedt át a bolha közvetítésével.

| pestis, patkány, fertőzés, járvány
2019-07-08 14:00:21
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop