Pseudomonas fertőzés

A Pseudomonas fertőzéseket a Pseudomonas baktériumok okozzák, főleg a Pseudomonas aeruginosa. A Pseudomonas a fő okozója két olyan enyhébb közönséges fertőzésnek, amelyek a különben egészséges embereket érintik: az úszók fülbajának és a forró-kád szőrtüsző-gyulladásnak (follikulitisznek).

otitis externa, folliculitis | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az úszók fülbaja (otitis externa) az édesvíznek hosszasan kitett külső fülcsatorna fertőződése. Antibiotikum tartalmú fülcseppekkel kezelhető.

A forró-kád follikulitisz apró pattanásokból álló bőrkiütés, némelyikük közepében gennycseppel. A kezelés a bőr szárazon tartásából, és esetenként antibiotikus kenőcs alkalmazásából áll.

A súlyosabb Pseudomonas fertőzések leggyakrabban kórházakban fordulnak elő, és a kórokozó többnyire olyan nedves területeken található, mint a mosogatók, kiöntők és WC-kagyló. Meglepő módon ez a kórokozó még bizonyos fertőtlenítő (antiszeptikus) oldatokban is megtalálható. A legsúlyosabb Pseudomonas fertőzések leromlott állapotban fordulnak elő, amikor az immunrendszer gyógyszerektől, egyéb kezelésektől vagy betegségtől károsodott.

A Pseudomonas képes megfertőzni a vért, bőrt, csontokat, füleket, húgyutakat, szívbillentyűket, és a tüdőket. Az égések Pseudomonas fertőzése komoly formát ölthet, vérbejutása gyakran végzetes.

Tünetek

Bár a tünetek a fertőzés helyétől függnek, a Pseudomonas fertőzések általában súlyosak. A rosszindulatú külsőfül-gyulladás heves fájdalmat és idegi károsodást okozó fülfertőzés, amely leginkább cukorbetegeket támad meg. A Pseudomonas baktérium, miután szemsérülésen, szennyezett kontaktlencsén, vagy szennyezett lencsefolyadékon keresztül bejutott a szembe, szemfekélyeket okozhat. Pseudomonas fertőzés léphet fel a mély szúrt sebekben, ez különösen vonatkozik gyermekek szúrt lábsérüléseire.

A kórházban ápolt (hospitalizált) betegekben, különösen ha ez az intenzív osztályon történik, a Pseudomonas súlyos tüdőgyulladást képes okozni. A baktériumok e fajtája gyakran tehető felelőssé húgyúti fertőzésekért olyan személyekben, akik urológiai eljárásokon estek át, vagy húgyúti elzáródásuk van.

A baktérium gyakran betör az égettek és a rákbetegek vérébe. Kezelés nélkül a rohamosan terjedő fertőzés sokkhoz és halálhoz vezethet. A fertőzés gyakran jár együtt kb. 1 cm átmérőjű bíbor-fekete kiütésekkel, amelyek közepén vörösséggel és duzzanattal övezett szövethiány van. A kiütés sokszor az alkaron és ágyékban jelentkezik.

Ritkán, a Pseudomonas a szívbillentyűket betegíti meg. A műbillentyűvel rendelkezők érzékenyebbek, de a természetes billentyűk is megfertőződhetnek, főleg a drogokat injekciós formában adagoló kábítószer-élvezők esetében.

Kezelés

Amennyiben a fertőzés felszínes, pl. a bőrre korlátozódik, az orvos előbb sebészileg eltávolítja az elhalt szövetet és a nagy tályogokat, majd antibiotikus oldattal átöblíti a területet. Rosszindulatú külsőfül-gyulladás, belső fertőzések és a vér érintettsége esetében több napig vagy hetekig tartó intravénás antibiotikus kezelésre van szükség. A fertőzött szívbillentyűt néha meg lehet gyógyítani antibiotikummal is, de a megoldás többnyire a nyitott szívműtéttel végzett billentyűcsere.

| otitis externa, folliculitis
2009-02-24 16:33:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop