Liszteria fertőzés Spanyolországban, 150 beteg

Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt - mondta a spanyol egészségügyi miniszter.


Tévhitek az ételmérgezésről

Tudja, hogy hogyan előzheti meg a családjában az ételmérgezést? Az emberek jelentős része igennel válaszolna erre a kérdésre.


A nyári konyha veszélyei

Nyaraláskor sokan oly módon takarékoskodnak, hogy éppúgy maguk készítik az ételt, mint odahaza. Akik így tesznek, számoljanak azzal, hogy melegben könnyen romlik az étel és alapanyaga, megszokott konyhaeszközeink pedig otthon maradtak.


15 baktérium kell a védettséghez

Tizenöt különböző baktériumfaj jelenléte elegendő a bélben ahhoz, hogy megakadályozza a szalmonella fertőzést - vélik a kutatók, akiknek tanulmánya a Nature Microbiology című tudományos lapban jelent meg.


Mire figyeljünk az étteremben?

Sok kellemetlenséget előzhetünk meg, ha az étteremben a rendelés előtt körülnézünk, és meggyőződünk arról, hogy higiénés szempontból megfelel-e az elvárásoknak. Egy étterem tisztaságát jól mutatja a mellékhelyiség állapota, sok mindenre lehet ebből következtetni.


Előzzük meg a nyári ételmérgezéseket

Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.


Mit tehetünk a Salmonella fertőzés ellen?

A Salmonella fertőzést baktérium okozza. A kórokozó az állatok és az ember bélrendszerében él, széklet útján terjed. A széklettel szennyezett ivóvíz vagy az étel elfogyasztása során lehet leggyakrabban elkapni a fertőzést. Rossz higiénés viszonyok között, különösen a fejlődő országokban oda kell figyelni, milyen nyers ételt fogyasztunk!


Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütő a hőségben

Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők.


Ételek, amitől betegek lehetünk

Egy kis meglepetés: éppen a legegészségesebb ételek jelentik a legnagyobb kockázatot az étellel terjedő betegségek szempontjából is. Egy felmérés szerint ugyanis a leveles zöldségfélék, a kelbimbó és a bogyók jelentik a legnagyobb kockázatot az ételfertőzések szempontjából.


Hogyan marad életben a szalmonella?

Környezetünkben önállóan előfordulhat, szalmonella-fertőzés forrása lehet mind állatok, mind ember esetében. A szalmonellák olyan mikroszkopikus élőlények, amelyek gyakorlatilag bármelyik élelmiszert képesek megfertőzni, ez hasmenéshez, hasi fájdalomhoz és láz kialakulásához vezethet.


1 | |

Web Design & Development Prowebshop