15 baktérium kell a védettséghez

Tizenöt különböző baktériumfaj jelenléte elegendő a bélben ahhoz, hogy megakadályozza a szalmonella fertőzést - vélik a kutatók, akiknek tanulmánya a Nature Microbiology című tudományos lapban jelent meg.

Szalmonella fertőzés, bélrendszer, baktérium | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az egerek és az emberek bélrendszerében többmilliárd baktérium él, amelyek segítik az emésztést és megakadályozzák a kórokozók szaporodását. A kutatók az egerek bélrendszerében leggyakrabban megtalálható baktériumok közül tizenkettőt ültettek be sterilen tartott rágcsálókba, majd tesztelték, hogy az állatok fogékonyak-e a szalmonella fertőzésre. A beültetett baktériumok bizonyos védelmet nyújtottak, nem olyan hatásosan, mint a természetes bélflóra.

A kutatók kiértékelték a tizenkét baktériumfaj örökítő anyagának szekvenciáit, és megvizsgálták, mire lenne még szükség a védelemhez. További három olyan baktériumfajt ültettek be az egerek bélrendszerébe, amelyek oxigénnel és oxigén nélkül is képesek élni (ezek a fakultatív anaerob baktériumok). Ezután azonnal kialakult a "normál" egerekével megegyező szalmonella elleni védettség.

A tizenöt baktérium kombinációja tehát az az "alapfelszereltség", amelyet más kórokozók ellen is bevethetnek, és ha szükséges, kibővíthetnek, vélik a kutatók.


| szalmonella fertőzés, bélrendszer, baktérium
2016-11-23 12:01:11

Web Design & Development Prowebshop