Hordozható szalmonella-gyorsteszt

Egy amerikai cég olyan olcsó és gyors diagnosztikus készüléket fejlesztett ki, ami kevesebb mint egy óra alatt képes a szalmonella és más baktériumok kimutatására. Az eddigieknél jóval gyorsabb módszer során a készülék közvetlenül vizsgálja a mintát, nincs szükség előkészítésre.

Salmonella, teszt | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A berendezés gyakorlatilag egy miniatűr laboratórium, egy chip-re építve. A rendszer nagyon specifikus, gyors, hordozható és felhasználóbarát. Ennek köszönhetően széles a lehetséges felhasználók köre, többek között a kórházak, az egészségügyi centrumok, és az élelmiszeripar is tarthat egy ilyen készüléket Az érzékelési folyamat kapcsán optikai leolvasást lehetővé tévő berendezés elve, hogy a valós idejű polimeráz láncreakció (PCR) során fluoreszcens jelt érzékel a kórokozók jelenléte esetén.

A chip belsejében a rendszer koncentrálja a mintát, feloldja a sejtmembránt, enzimatikus úton sokszorosítja a baktériumok DNS-ét, végül pedig azonosítja a kórokozókat. A felhasználónak nincs más dolga, mint két injekciós tűt nyomni a készülékbe, innen már magától megy minden.

A berendezést az európai OPTOLABCARD projekt keretein belül fejlesztették ki, ami 2005-ben indult, és már a végéhez közeledik. Az összesen 2,9 millió eurós kutatás kilenc ország és testület összefogásával jött létre.

Az egyik kutatási irány a biokémiai fejlesztések a chip mikrofolyadék-rendszerében való felhasználása, illetve ennek segítségével a vastagbélgyulladásos betegekben való szalmonella-kimutatás volt. A kutatás része volt az is, hogy a kifejlesztett chip-laboratórium gyártási technológiáját megalkossák. A jövőben számtalan változatban számíthatunk a rendszer alkalmazására.

Az OPTOLABCARD projekt végállomásához közelít, de kifejlesztette és szabadalmaztatta a Mikrogyártás és Molekuláris Diagnosztika technológiáit. A kettő egyesítésével lehetőség nyílik arra, hogy változatos chip-méretű laboratóriumokat hozzanak létre a jövőben.

Már számos területen alkalmazni lehet az új berendezést, a mostani kutatás két vonalra koncentrált: Campylobacter-detektálásra tenyésztett állatokban (állatgyógyászati alkalmazás), illetve szalmonella fertőzés kimutatása emberben (embergyógyászati alkalmazás). Az utolsó lépés ami hátra van, hogy hitelesítsék a módszert.

Az új eljárás egyik előnye, hogy jóval gyorsabb, mint a referencia-laboratóriumokban alkalmazott kimutatási módszerek. A koncentrálást, az előkészítést, és a kórokozók PCR-rel való kimutatását mostantól akár a rendelőben el lehet végezni.

| Salmonella, teszt
2009-01-30 00:25:16

Web Design & Development Prowebshop