A megfelelő diétával elősegíthetjük a gyógyulást illetve a tünetek mérséklődését, valamint megelőzhetjük a kiszáradást.
2016. 11. 23
Tizenöt különböző baktériumfaj jelenléte elegendő a bélben ahhoz, hogy megakadályozza a szalmonella fertőzést - vélik a kutatók, akiknek tanulmánya a Nature Microbiology című tudományos lapban jelent meg.
2010. 07. 26
Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők.
2009. 03. 29
Környezetünkben önállóan előfordulhat, szalmonella-fertőzés forrása lehet mind állatok, mind ember esetében. A szalmonellák olyan mikroszkopikus élőlények, amelyek gyakorlatilag bármelyik élelmiszert képesek megfertőzni, ez hasmenéshez, hasi fájdalomhoz és láz kialakulásához vezethet.
2009. 01. 30
Egy amerikai cég olyan olcsó és gyors diagnosztikus készüléket fejlesztett ki, ami kevesebb mint egy óra alatt képes a szalmonella és más baktériumok kimutatására. Az eddigieknél jóval gyorsabb módszer során a készülék közvetlenül vizsgálja a mintát, nincs szükség előkészítésre.
2004. 05. 26
A baktériumok nyáron találnak maguknak legkönnyebben ideális életkörülményeket: mindenekelőtt az állati eredetű élelmiszerekben, amelyekben robbanásszerűen képesek elszaporodni. Az általuk okozott ételmérgezések módfelett kellemetlen tüneteit azonban elkerülhetjük - távoli országokban töltött szabadságunk idején éppúgy, mint itthon -, ha kellőképpen elővigyázatosak vagyunk.
2003. 01. 14
Magas lázzal, nem jellegzetes hasi panaszokkal, esetleg kiütéssel járó súlyos megbetegedés.
2003. 01. 11
Ma már nálunk szerencsére csak ritkán fordul elő: évi 1-2 - főleg behurcolt - esettel kell számolnunk. Korábban (elsősorban a második világháború előtt és közvetlenül utána) súlyos, halálos kimenetelű megbetegedés volt.
A salmonellák a vékonybél megbetegedését okozzák, de számos esetben a vastagbél kifekélyesedését idézik elő.
A salmonellák ember- és állatpatogének, egy részük kizárólag embert vagy állatot képes megbetegíteni. A tifózus kórképek csökkenő előfordulási arányával szemben a salmonellák okozta fertőzések aránya emelkedő tendenciát mutat.
A Staphylococcus aureus jelentős szerepet játszik ételfertőzésben is.
Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!
Magunkról
Adatvédelem
Kapcsolat
Web Design & Development Prowebshop