A nyári konyha veszélyei

Nyaraláskor sokan oly módon takarékoskodnak, hogy éppúgy maguk készítik az ételt, mint odahaza. Akik így tesznek, számoljanak azzal, hogy melegben könnyen romlik az étel és alapanyaga, megszokott konyhaeszközeink pedig otthon maradtak.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A nyár nemcsak a megérdemelt szabadság, a várva várt iskolai szünet eltöltésének, a vakációnak és a pihenésnek időszaka, hanem az ételmérgezéseké is. E megbetegedések többsége hasmenéssel, hányással jár, enyhébb-súlyosabb lefolyású, de mindenképpen munkaképesség-csökkenést és tetemes anyagi kárt okoz.

Főképpen, ha külföldi utazáson, előre befizetett nyaraláson éri az embert. Kellő körültekintéssel azonban idegen konyhákon, vendéglőkben étkezve is zavartalanul élvezhetjük a nyarat. Ehhez segít néhány tanács, aranyszabály.

A legfontosabb tudnivaló: a nagy melegben hamarabb romlik az ennivaló, gyorsabban szaporodnak a kórokozó baktériumok. Ezért csak annyi é1elmiszert szerezzünk be, annyi ételt készítsünk, amennyinek a biztonságos tárolásáról, elkészítésérő1 gondoskodni tudunk

A kezünkre került mikroorganizmusokat gyakori kézmosással tarthatjuk távol az ételektől, s így szervezetünktől is. Kerüljük az érintkezést nyersanyag és készétel között. A nyers élelmiszerből, az annak elkészítéséhez használt konyhaeszközről, szennyezett kezünkről ugyanis a legcsekélyebb érintéssel is kórokozók - ételfertőzést, ételmérgezést, vagy romlást okozó csírák - tömege kerülhet az ételbe.

Útra kelve, idegenben csak élelmiszerárusításra engedélyezett helyen vásároljunk élelmiszert, házalótól vagy országutak szélén árulóktól - különösen gombát, nyers húst, húskészítményt - soha ne vegyünk

Vadon termő (magunk szedte) gombából csak akkor készítsünk ételt, ha azt gombavizsgáló szakember fogyasztásra alkalmasnak minősítette. Ha előre csomagolt élelmiszert vásárolunk, gondosan olvassuk el a címkén a tárolásra, a minőség megőrzésére, illetve fogyaszthatósági időre vonatkozó tájékoztatást. A portékát ennek megfelelően tároljuk, és a jelzett határidőig használjuk fel.

A nyári meleg hónapokban a romlandó áruknak a hűtőben, de legalábbis hűtőtáskában, jégen, hideg vízben, hűs veremben a helyük. A fagyasztott élelmiszert normál hűtőbe téve (+10 C alatti hőmérsékleten) ajánlatos felengedtetni, vagy a főzést, sütést mélyhűtött állapotban kell megkezdeni. Ez utóbbi esetben ügyeljünk az étel minden rétegének alapos átforrósítására.

A nyers, felhasználatlan élelmiszert a szaknyelv szerint hőkezelni - magyarán: sütni, főzni - kell. Megvannak a biológiai, kémiai és mikrobiológiai okai annak, amikor a szakemberek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy csak frissen készített, jól átsült, átfőtt ételeket szabad fogyasztani. Hozzátehetjük: kerülni kell az utcai árusnál történő étkezést, a bizonytalan higiéniai hétteret sejtető étkezőhelyeket, továbbá a nyers salátaféléket és a jégkockát

Manapság egyre több összkomfortos, konyhával is ellátott szálláshely, apartman bérelhető itthon és külföldön egyaránt. Ha idegen konyhára kerülünk és házi ételkészítésre adjuk a fejünket, akkor se sajnáljuk az időt arra, hogy körültekintően járjunk el.

Például mindig megmosott kézzel dolgozzunk (nem véletlen, hogy a vendéglátóegységeknél előírás, követelmény a kézmosók és fertőtlenítőszerek használata). A nyersanyagokat tisztítsuk meg. A zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a nyersen fogyasztandó salátát alaposan mossuk meg, a gyümölcsöket meleg vízben, többször váltogatva.

A citrom, a narancs, a citrancs, a kubai narancs és más déligyümölcsök ugyancsak alapos mosást igényelnek, hiszen konzerválószerrel szórják be, mielőtt a nyaralóhelyekre útnak indítják a gyümölcsládákat. A hazai gyümölcsök is túl vannak permetezve. A gyümölcsöket nem elég megmosni: némelyiket meg is kell hámozni

A zöldségfélék ugyan nyers állapotban őrzik meg legtökéletesebben tápanyagaikat, vitaminjaikat, enzimeket, mégis azt tanácsoljuk: főzővízbe velük Amikor a friss zöldséget, főzeléknek valót feltesszük főni, kissé sózzuk meg, a víz így kevesebb tápanyagot old ki a nyersanyagból és a zöldség ízletesebb lesz.

Savanyú élelmiszert, ételt, italt sose tároljunk alumínium edényben, mázas cserépedényben pedig semmilyen élelmiszert sem. Fémdobozos konzervek tartalmát felnyitás után ne tároljuk az eredeti csomagolásban

Kempingben sátorozva pedig gondoljunk arra, hogy a lezáratlan élelemhez nem csak mi férhetünk hozzá: rágcsálók, rovarok dézsmálhatják meg az elöl hagyott elemózsiát.

| Salmonella fertőzés, nyári konyha
2020-06-23 18:32:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop