Ételek, amitől betegek lehetünk

Egy kis meglepetés: éppen a legegészségesebb ételek jelentik a legnagyobb kockázatot az étellel terjedő betegségek szempontjából is. Egy felmérés szerint ugyanis a leveles zöldségfélék, a kelbimbó és a bogyók jelentik a legnagyobb kockázatot az ételfertőzések szempontjából.

ételmérgezés, ételfertőzés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Ez nem azt jelenti, hogy meg kell változtatnunk étkezési szokásainkat, inkább csak arról van szó, hogy érdemes átgondolni az ételbiztonsági szabályokat, hogy hatékonyabban védhessük ki a betegségeket.

A közlemény alapja egy statisztika, ami az ételfertőzéseket foglalja össze az USA-ban az elmúlt 30 évben. Ebből kiderül például, hogy a leveles zöldségfélék (ilyen például a saláta) körülbelül 13 600 megbetegedést okozott, a kórokozó legtöbbször norovírus, Coli baktérium, vagy szalmonella volt. Más ételek is szerepelnek azonban a feketelistán.

Íme egy felsorolás:

• Tojás (11 300 megbetegedés),
• Tonhal (2 300 megbetegedés),
• Burgonya (3 600 megbetegedés),
• Sajt (2700 megbetegedés),
• Fagylalt (2600 megbetegedés),
• Paradicsom (3300 megbetegedés),
• Kelbimbó (2000 megbetegedés),
• Bogyófélék (pl. málna, eper; 3400 megbetegedés).

Azt persze nem lehet tudni, hogy pontosan hány esetben okozták a megbetegedést maguk az ételek, például nem biztos, hogy a paradicsom saláta okozta megbetegedést valóban a paradicsom, és nem valamelyik más összetevő váltotta ki. A burgonyát legtöbbször főve vagy sülve fogyasztjuk, így igen valószínűtlen, hogy betegséget okoz.

Mire jó akkor ez a lista? Sokan kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan lehet elkerülni a betegséget. A szerzők a „defenzív táplálkozást” javasolják, vagyis tartsunk mindent hűtőben, és jól főzzük meg, mielőtt elfogyasztjuk. Ne együnk félig nyers húst, vagy nyers tojást.

A közegészségügyi szakemberek szerint azért nagyon nehéz általánossá tenni ezeket a biztonsági intézkedéseket, mert sok esetben nincs következménye annak, ha megszegjük az utasításokat. Ez azért van, mert még így is igen jónak mondható az élelmiszerbiztonság.

WebMD
| ételmérgezés, ételfertőzés
2009-11-26 12:56:27

Web Design & Development Prowebshop