Hirdetés

Hogyan marad életben a szalmonella?

Környezetünkben önállóan előfordulhat, szalmonella-fertőzés forrása lehet mind állatok, mind ember esetében. A szalmonellák olyan mikroszkopikus élőlények, amelyek gyakorlatilag bármelyik élelmiszert képesek megfertőzni, ez hasmenéshez, hasi fájdalomhoz és láz kialakulásához vezethet.

szalmonella |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Brit kutatók kimutatták, hogy egysejtű élőlények, a szalmonellák okozzák a hastífuszt is. Tudjuk, hogy olyan egyedi mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek képesek gátolni az immunrendszer normális működését, de mostanáig nem tudtuk, hogy hogyan képesek hatékonyan életben maradni ezek a mikrobák.

A kutatók azonban kimutatták, hogy a szalmonellák olyan szekréciós rendszert használnak, amelyek megvédik őket a vízben és száraz környezetben élő amőbákban. A kutatások szerint az amőbák tekinthetők a fő szalmonellaforrásnak a környezetben, és jelentős szerepet játszanak a kórokozó terjedésében állatok és emberek között.

A szalmonella védekező rendszere egy baktériumgéphez hasonlítható, ez okoz betegséget a növényekben, állatokban és az emberben is. A rendszer fecskendőszerű működésre képes, a baktériumot „belefecskendezi” azokba a sejtekbe, amelyek normálisan a szervezet számára káros anyagok elpusztításáért felelősek. A sejtek felépítésének megváltoztatásával megakadályozzák a működésüket.

A szalmonella különösen sikeresen képes életben maradni a környezetben, így képes megtelepedni az élelmiszereken, és így tud betegséget okozni, a szervezet védekezése ellenére is. Olyan rendszert használ, ami ugyanolyan jól működik emberben, mint az amőbákban. Ez képes megvédeni a védekező sejtek úgynevezett fagoszómáiban is, ahol a baktérium akár szaporodni is tud.

„A túlélési képessége hatalmas előny, ami ellenállóvá teszi a fertőtlenítőkkel és a vízkezeléssel szemben is. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kivédhessük ezt a trójai lóként viselkedő kórokozót.”

szalmonella

2009-04-01 00:26:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop