Hirdetés

Liszteria fertőzés Spanyolországban, 150 beteg

Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt - mondta a spanyol egészségügyi miniszter.

listeriózis, lisztéria, éteémérgezés |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Spanyolország lisztéria miatt nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki. A fertőzés alapvetően a belföldi forgalmazást érinti, és megtették a szükséges intézkedéseket a megállítására.

Az Európai Uniót és az Egészségügyi Világszervezetet is figyelmeztették, mert előfordulhat, hogy turisták is megfertőződtek.

Augusztus 15-e óta mintegy 150-en betegedtek meg lisztériával fertőzött élelmiszerek fogyasztását követően az ország déli részén található Andalúziában, és egy kilencvenéves nő meghalt. A lisztéria gyanús esetek száma több százra tehető.

A fertőzés forrásai az első vizsgálatok szerint a La Mechá cég sertéshúsból készült termékei lehettek. A hatóságok bezárták az ellátó üzemet, és minden terméket ellenőriznek. Madrid szerint a fertőzött húst csak hazai piacon értékesítették.

A lisztéria baktériummal fertőzött élelmiszerek által okozott liszteriózis hasmenéssel, lázzal, hányással és fejfájással jár, a legsúlyosabb eseteket agyhártyagyulladás kíséri. A lappangási idő akár 90 nap is lehet. A fertőzés a legyengült immunrendszerű emberekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt, köztük a betegekre, az idősekre, a várandós anyákra és az újszülöttekre.
listeriózis, lisztéria, éteémérgezés

2019-08-24 11:43:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop