Tévhitek az ételmérgezésről

Tudja, hogy hogyan előzheti meg a családjában az ételmérgezést? Az emberek jelentős része igennel válaszolna erre a kérdésre.

| InforMed Hírek18   InforMed | Seprődi, B.

Ennek ellenére sokan nem követik a legegyszerűbb előírásokat sem

Tudjuk-e, hogyan kell az élelmiszereket biztonságosan kezelni? Oszlassunk el néhány tévhitet, és lássuk a szakértők javaslatait, hogyan kerüljük el az ételmérgezést.

Tévhit: Gyakran a majonéz okozza a gyomorrontást.

Valóság: Nem a majonéz okozza a gyomorrontást, hanem a baktériumok. Ezek a kórokozók legjobban a fehérjetartalmú ételekben szaporodnak el, a 4-60 Celsius fokos hőtartományban.

A kereskedelemben kapható majonéz biztonságos. Nagyobb a kockázat azonban, ha bele van keverve az ételekbe, például tésztába, salátákba. Ezek is biztonságosak lehetnek azonban, ha 4 Celsius fok alatt tárolják.

Tévhit: A főzés előtti kézmosás megfelelő tisztaságot biztosít.

Valóság: Gyakran és alaposan kell kezet mosni, az ételek érintése előtt és után is, valamint a mosdó használata, pelenkázás, és állatok simogatása után is.

A kézmosáshoz meleg, szappanos vizet, tiszta papírtörölközőt használjunk, és legalább húsz másodpercig dörzsöljük az ujjaink közét, a körmök alját, és a csuklót is.

Tévhit: A hevítéssel elkészített tojás biztonságos.

Valóság: A tükörtojás nem tekinthető biztonságos ételnek. A megfelelő elkészítés feltétele, hogy megfordítsuk a sülő tojást, hogy a fehérje teljesen átsüljön, és a sárgája is kezdjen zselésedni.

Tévhit: Étkezésnél biztonságos ugyanabból az edényből enni.

Valóság: A nyers hús és más ételek is tartalmaznak olyan baktériumokat, amelyek megfertőzhetik a többi ételt. Használjunk több edényt, deszkát és tányért a húsoknak és az egyéb termékeknek, vagy alaposan mossuk meg őket.

A főtt hús tiszta tálra kerüljön, ne arra, amin főzés előtt volt. A munkafelület és a szivacsok is legyenek tiszták, hogy elkerüljük az ételek szennyeződését.

Tévhit: A lehűtött étel hőmérséklete megfelelő a tároláshoz.

Valóság: A baktériumok képesek bármilyen hőmérsékleten a szaporodásra a 4-60 Celsius-fok között. Melegben és a szabadban való étkezéskor különösen nehéz feladat az ételek 4 Celsius-fok alatt való tartása.

Szakértők szerint szabadban való étkezéskor érdemes a húsokat külön hűtőládában tárolni, hogy elkerüljük a fertőződést. Pakoljuk tele a hűtőládát jéggel, tegyük hűvös helyre, és csak akkor nyissuk ki, ha feldolgozzuk a húst. Az italokat tároljuk külön hűtőládában.

Tévhit: A húsról ránézésre és tapintással meg lehet állapítani, hogy megfőtt-e.

Valóság: Még a legtehetségesebb szakácsok sem tudják megmondani, hogy milyen meleg a hús. Ezért használunk húshőmérőt. Tilos a húsokat félig megsütni, és utána roston fejezni be az elkészítésüket, ez elősegíti a baktériumok szaporodását.

Tévhit: Az étel több mint két órán át levegőn hagyható.

Valóság: A baktériumok gyorsan szaporodnak a 4-60 Celsius-fok között. Amit két órára kint felejtettünk, azt dobjuk ki. 30 fok felett már egy óra után dobjuk ki az ételeket.

Tévhit: A romlott étel büdös és rosszul néz ki

Valóság: Legtöbbször megállapítható egy ételről, hogy romlott, ha megszagoljuk, vagy jól megnézzük. De nem mindig.

Tévhit: A zöldségek megfelelően meg vannak mosva, ha a boltban vizet spriccelnek rájuk.

Valóság: A víztől a zöldségek és gyümölcsök frissebbnek látszanak, de ez nem tekinthető alapos lemosásnak.

Hideg folyóvízben (szappan nélkül) kell az ilyen terményeket megmosni, és lehetőleg puha kefével át is kell dörzsölni őket, vagy beáztatni, hogy minden baktériumot eltávolítsunk.

A vastag héjú gyümölcsök (pl. a banán) nem igényelnek mosást, csak ha késsel vágjuk. A kés bejuttatja a kórokozókat a héjról a gyümölcs belsejébe. Ez azt jelenti, hogy a dinnyét is meg kell mosni fogyasztás előtt.

| ételmérgezés, gyomorrontás, baktérium, fertőzás
2020-06-23 18:34:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop