Vérhas

A sigellózis (Shigellosis [bacilláris dizentéria]) a Shigella baktériumok okozta súlyos hasmenésben megnyilvánuló bélfertőzés. A Shigella baktériumok világszerte a vérhas (dizentéria) okozói, és sok területen a hasmenéses megbetegedések 5-10%-áért felelősek. A megbetegedés a fertőzött ember székletével való kapcsolat útján terjed.

sigellózis, vérhas, dizentéria | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A betegség elkapható száj-végbél (oro-analis) úton vagy szennyezett élelmiszertől, víztől és egyéb tárgyaktól, illetve legyektől. A járványok a nem megfelelő közegészségügyi körülmények által sújtott túlnépesedett területeken a leggyakoribbak. A gyermekek tünetei általában súlyosabbak.

Tünetek

A Shigella baktériumok a bélnyálkahártyába hatolva, annak duzzanatát és néha felszínes sérülését kiváltva okozzák a betegséget. A tünetek a fertőzés utáni 1.-4. napon kezdődnek. Kisgyermekkorban a betegség hirtelen fellépő lázzal, ingerlékenységgel vagy aluszékonysággal, étvágytalansággal, hányingerrel és hányással, hasmenéssel, hasgörcsökkel és puffadással, valamint székelési fájdalommal jár. Három napon belül genny, vér és nyálka jelenik meg a székletben. A székeléssel járó bélmozgások száma rendszerint gyorsan növekszik, meghaladhatja a húszat is naponta. A súlyvesztés és a kiszáradás súlyossá válik.

Felnőttekben nem feltétlenül alakul ki láz, és a székletben sincs vér vagy nyálka eleinte. A betegség hasfájással, székelési ingerrel, és a fájdalmat átmenetileg csökkentő formált székürítéssel járó időszakokkal kezdődhet. Ezek az időszakok növekvő súlyossággal és szaporasággal térnek vissza. A hasmenés súlyossá válik, és a lágy vagy folyékony széklet nyálkát, gennyet és gyakran vért tartalmaz.

Ritkán, a megbetegedés hirtelen tiszta, vagy zavaros vízszerű, esetenként véres széklet ürítésével kezdődik. Gyakori a hányás, és ez gyorsan kiszáradást okozhat. A sokkhoz és halálhoz vezető súlyos kiszáradás általában idült betegségben szenvedő felnőtteket és 2 évnél fiatalabb gyermekeket fenyeget.

Feltételezett kórisme ugyan alapozható a Shigella-val fertőzött területen lakó beteg tüneteire, de feltétlenül meg kell erősíteni friss székletből vett minta tenyésztésével.

Szövődmények

A sigellózis kisfokú hasmenéssel vagy anélkül is, delíriumot, görcsöket és kómát okozhat. Ez a fertőzés 12-24 órán belül végzetes lehet.

Főleg leromlott és kiszáradt betegekben a sigellózist más bakteriális fertőzések is kísérhetik. Sigellózis okozta bélfekélyek komoly vérveszteséghez vezethetnek.

A szokatlan szövődmények közé tartozik az idegek, ízületek és a szív károsodása, valamint ritkán a bélátfúródás. Amennyiben a székelési folyamat komoly erőlködéssel jár, ez végbél előreeséshez (rektális prolapszus) vezethet, mely esetben a végbél egy része kitüremkedik a testből. A széklet visszatartási képesség tartós elvesztése is kialakulhat.

Kezelés

A legtöbb esetben a betegség 4-8 napon belül gyógyul, súlyosabb formájában 3-6 hétig is eltarthat.

A kezelés főként a hasmenés miatt elvesztett folyadék és sók pótlásából áll. Antibiotikumok adása akkor javallt, ha a beteg nagyon fiatal, a betegség súlyos, vagy valószínű a betegség átterjedése más emberekre is. A betegség súlyossága és az időtartam, amíg a széklet Shigella baktériumokat tartalmaz, antibiotikumokkal csökkenthető, pl. trimetoprin-sulfametoxazol, norfloxacin, ciprofloxacin és furazolidon adásával.

| sigellózis, vérhas, dizentéria
2009-02-25 20:14:07

Web Design & Development Prowebshop