Vérhas (dizentéria)

Kétfajta típusú dizentéria-baktérium okozhatja. A fertőzés forrása a beteg ember vagy a bacilusgazda széklete. Piszkos kéz, legyek, nyersen fogyasztott élelmiszerek útján terjed - elsősorban rossz egészségügyi viszonyok között. Augusztusban és szeptemberben a leggyakoribb. A betegség átvészelése nem hagy hátra tartós védettséget.

vérhas, dizentéria | Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
Tünetek. A lappangási idő 1-2 nap, de akár 1-2 hét is lehet. A betegség kitörését étvágytalanság, gyengeség előzi meg. Az első tünetek: hascsikarás és heves székelési inger. A széklet véres, gennyes és bűzös. Ritka esetben, ha a betegség nagyon súlyos, rövid idő alatt halalt okozhat. Általában azonban enyhébb lefolyású.Gyógyítása. Teljes ágynyugalom és baktériumellenes szerek, szulfonamidok vagy Chlorocid. A görcsök ellen pedig görcsoldó szerek adása. A kezelés fontos része az étrend, amely első nap enyhén cukrozott, citromos teából, később zsírtalanított nyáklevesekből, majd általában folyékony, pépes ételekből áll.Megelőzés. A dizentériás beteget légymentes szobában kell elkülöníteni és székletét állandóan fertőtleníteni kell. Az elkülönítést csak akkor szabad megszüntetni, ha a kétnapos időközben vett két egymás utáni székletpróba negatív. Ha a próba a láztalanság és panaszmentesség ellenére még a nyolcadik napon sem negatív, a beteget a zárlat alól fel lehet oldani. A kórokozót ürítőnek azonban tilos gyermekközösségben élnie, vagy olyan foglalkozást űznie, ahol étel vagy ital készítésével, gyártásával vagy árusításával kerülhet kapcsolatba. A beteggel érintkező hozzátartozók csak negatív székletvizsgálat után oldhatók fel a zár alól. Ha a gyermekközösségben tör ki vérhas, általapos zárlatot rendelnek el és a pozitív székletűeket elkülönítik.Aktív védőoltást vérhas ellen csekély hatása miatt nem adnak. Az étkezések előtti kéz- és ételmosás és általában a tisztaság a megelőzés legjobb eszköze.
| vérhas, dizentéria
2003-01-08 23:26:01

Web Design & Development Prowebshop