Hirdetés

A Lyme-kór egyszerűen gyógyítható

Több súlyos fertőző betegséget, így a Lyme-kórt is kullancsok terjesztik. Az idei nyár eddigi időjárása kedvezett a félelmetes élősködők elszaporodásának, így megnőtt a fertőzés veszélye is. Melyek a Lyme-kór laikusok által is felismerhető tünetei, és hogyan lehet gyógyítani a fertőzés következményeit?

Lyme-kór |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


A Yale Egyetem orvoscsoportjának 1977-ben jelent meg a járványos ízületi gyulladások helyi halmozódásáról szóló közleménye. Az új betegséget, a leírás helyéről (Lyme észak-amerikai kisváros, Connecticut államban) Lyme-kórnak nevezték el, amely a parányi, pókszabású ízeltlábú élősködő, a kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés következménye, ezért antibiotikumokkal gyógyítható.

A kullancsok parányi, pókszabású ízeltlábúak, amelyek súlyos betegségeket terjeszthetnek. Lágy részeikben olyan vírusok és baktériumok élősködhetnek, amelyek vérszívás közben átjutnak az emberre, vagy más állatra. A vírus az agyhártya-, és az agyvelő-gyulladást, míg a baktérium a sokkal gyakoribb Lyme-kórt okozza. Hazánkban csak minden ezredik kullancs fertőződik meg kórokozókkal, és terjeszti a betegségeket .

- A kullancs csípése fájdalommentes, így a fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat. Ezért az általa terjesztett betegségek elleni védekezés legbiztosabb módja a megelőzés, vagyis a kullancs-csípés elkerülése. Például a kirándulás előtt három nappal megkezdett Polybé-tabletta fogyasztással, a bőrre fújt kémiai szerekkel (amilyen az Authan sray vagy a Permanon aerosol) és hasonlókkal. A kullancsok a füves, bokros, hűvös,nedves, árnyékos területeken élnek, mert sem a fényt, sem a szárazságot, sem a meleget nem kedvelik. Az erdőn és a legelőn az úton járjunk, a mezőn pihenéshez terítsünk a földre pokrócot.

Minden elővigyázatosság ellenére a kullancs belefúródhat a bőrbe. Fejrésze bekerül a bőr alá, bőrön kívül maradó potrohát mielőbb el kell onnan távolítani.

Nem kell félni a művelettől A kullancs potrohát ujjunkkal, vagy csipesszel megfogjuk, és óvatosan megcsavarjuk, míg le nem szakad a bőrbe fúrt fejrészről. A sebet ezután többször is fertőtleníteni kell, aznap és másnap is. Az állat feji része csak kitinből áll, nincs benne lágy rész, így kórokozót sem tartalmaz, ezért a bőrben maradva nem jelent nagyobb veszélyt, mint egy szálka, amely néhány nap múlva magától kilökődik. A kullancsot a háziállatokból is bátran kiszedhetjük, nincs fertőzésveszély.

A Lyme-kórt az egész szervezet betegségének nevezik, amelynek tünetei ("nyári influenza", fejfájás, izom-és ízületi fájdalmak, torokfájdalmak, láz stb.) a kullancs-csípés után pár nappal már jelentkezhetnek , de el is maradhatnak. Előrehaladott állapotban a szív vagy az idegrendszer károsodását is okozhatja.

- Hogyan ismerhető fel egyszerűen a Lyme-kórt okozó fertőzés?

- Az egyetlen, más betegségektől diagnosztikusan jól elkülöníthető jele az úgynevezett Lyme-folt, amely egy körkörösen terjedő kokárda-szerű bőrgyulladás, közepén egy kis csomóval (göbcse), amelynek ritkán kísérője lehet égő érzés, fájdalom, vagy viszketés is. Ezt veszi körül egy épnek látszó bőrsáv, majd egy vékony, alig észrevehető), de később folyamatosan növekvő bőrgyulladás.

A bőrpír átlagosan akkora, mint egy gyermek tenyere, de idővel átmérője ennek a sokszorosa is lehet, s a gyulladás jól láthatóvá lesz például a melegvizes fürdés során, amikor hőhatásra a gyulladt bőrfelület vérellátása megnő. A gyulladás rendszerint körkörösen szimmetrikusan terjed, amely ha többszörös nagyságúvá válik, azt jelzi, hogy a betegség kiterjedt az egész szervezetre.

Ilyenkor a kezelést határozottabban és hosszabb ideig kell végezni. A félelmetes tünetegyüttes ellenére súlyos betegségforma csak ritkán alakul ki. A fertőzött egyén hosszú ideig teljesen egészségesnek látszik, a kezdődő panaszok és a tünetek is enyhék, miközben van idő a pontos diagnosztizálásra és a gyógykezelésre.

Ma már laboratóriumi vizsgálattal a betegség pontosan és cáfolhatatatlanul kimutatható. A gyógyítás két hétig tartó, radikális antibiotikumos kezeléssel csaknem minden esetben eredményes. Persze, ehhez az első gyanús jelek észlelése után azonnal szakorvoshoz kell menni.

Kóti Krisztina
Lyme-kór

2019-07-08 13:03:10

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop