ÚJ

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy ritka, de életveszélyes állapot. Kialakulásában nemcsak a tampon használata, hanem a nemrég elterjedt menstruációs kehely viselése is kockázati tényező.


Staphylococcus fertőzések

A staphylococcus fertőzéseket a gram-pozitív baktériumok egyik gyakori fajtája, a staphylococcusok elszaporodása okozza.


A kórházi fertőzések megelőzésének új irányelveit tették közzé

A kórházi szuperbaktériumok okozta műtéti fertőzések megelőzésére az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) egyebek mellett az előkészítéskor a zuhanyozást vagy a lemosást javasolja, ellenben óva intenek a terület borotválásától röviddel a beavatkozás előtt.


Módszertani levél készült a kórházi fertőzések megelőzésére

Három módszertani levelet készített a kórházi fertőzések megelőzése, csökkentése érdekében az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).


A B3 vitamin segít elpusztítani a szuperbaktériumokat

Egy könnyen elérhető, olcsó szer, a B3 vitamin (niacin) lehet az új fegyver az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumok" ellen - vélik amerikai kutatók.


Megtalálták az MRSA szuperbaktérium gyenge pontját

Megtalálták amerikai és kínai kutatók azt a gént, amely a szuperbaktériumnak is nevezett, antibiotikumoknak ellenálló MRSA baktérium megtelepedését segíti a bőrön, a tüdőben és az orrban.


Új szuperbaktérium ad aggodalomra okot

Brit szakértők felhívják a figyelmet egy új antibiotikumnak ellenálló baktériumfajta terjedésére. Az USA 300 néven is ismert, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) a bőrön át is fertőz, valamint fennmarad bizonyos felületeken, így például zsúfolt közlekedési eszközökön is terjedhet.


A manuka mézet hatásosnak találták súlyos bőrfertőzések ellen is

Egy különleges ausztrál mézfajta, a manuka a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).


Elég, ha az orvos kezet mos?

Egyre többször kerül a figyelem középpontjába a gyógyszernek ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzés, és ezzel kapcsolatban az egészségügyi személyzet öltözéke. Számos szakember jelentetett meg kutatási eredményeket a kézmosás és az eszközök fertőtlenítésének előnyeiről, de nem sokat tudni arról, milyen szerepet játszanak a nyakkendők, fehér köpenyek, hosszú ingujjak és szennyezett műtői ruhák a baktériumok terjesztésében.


A marihuána megöli a baktériumot

A marihuána egyes összetevői hasznos fegyvernek bizonyulhatnak a többféle antibiotikum ellen is immunitást mutató MRSA baktérium elleni harcban.


1 |

Web Design & Development Prowebshop