Hirdetés

Elég, ha az orvos kezet mos?

Egyre többször kerül a figyelem középpontjába a gyógyszernek ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzés, és ezzel kapcsolatban az egészségügyi személyzet öltözéke. Számos szakember jelentetett meg kutatási eredményeket a kézmosás és az eszközök fertőtlenítésének előnyeiről, de nem sokat tudni arról, milyen szerepet játszanak a nyakkendők, fehér köpenyek, hosszú ingujjak és szennyezett műtői ruhák a baktériumok terjesztésében.

MRSA, Staphylococcus, kórházi fertőzés |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat „könyöktől lefelé csupaszon”-szabályt léptetett életbe, azaz az orvosoknak nem szabad sem hosszú ujjú öltözéket, sem nyakkendőt viselniük a kórházban. Az Egyesült Államokban a „munkaruhát” követelik meg, de nincs külön rendelkezés a hosszú ingujjra vagy a nyakkendőre.

Egyes adatok ugyan arra utalnak, hogy az orvosok öltözéke hemzseg a baktériumoktól, nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy a fehér köpeny terjeszti a kórházi fertőzéseket. Egyes tanulmányokban még arról is esik szó, hogy a betegeknek kevesebb bizalma van a lazán öltözködő orvosok iránt.

Az a tény azonban, hogy nincs bizonyíték, még nem azt jelenti, hogy nem áll fenn kockázat; egy sor vizsgálat szerint igenis fertőzés forrásai lehetnek a köpenyek és műtői ruhák.

Egy 2004-es vizsgálat összehasonlította 40 orvos nyakkendőjét 40 biztonsági őr nyakkendőjével, és míg az orvosok esetében a fele bizonyult baktériummal fertőzöttnek, a biztonsági őröknél csak 10 százalék.

Bár a kórházi szabályzat a legtöbb esetben megköveteli, hogy az egészségügyi személyzet hagyja a kórházban a köpenyt vagy a műtői ruhát, az Egyesült Államokban nem egyszer látni tömegközlekedési eszközön is kórházi ruhát viselőket.

A szigorúbb higiénés szabályok bevezetése több országban már sikeresnek és eredményesnek bizonyult, Dániában például a Staphylococcus fertőzéseknek kevesebb, mint egy százaléka antibiotikum rezisztens, míg az Egyesült Államokban ez az arány 50 százalék.

MRSA, Staphylococcus, kórházi fertőzés

2008-09-25 10:27:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop