Hirdetés

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy ritka, de életveszélyes állapot. Kialakulásában nemcsak a tampon használata, hanem a nemrég elterjedt menstruációs kehely viselése is kockázati tényező.

Staphylococcus fertőzés, toxikus sokk, tampon, menstruációs kehely |

InforMed Hírek16   InforMed | Kelemen, Cs.

 

A kifejezést 1978-ban alkották meg. Ekkor a tünetegyüttest akut lázas megbetegedésként írták le, amely főként 8-17 év közötti gyerekekben fordul elő. 1980-ban kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor is 812 esetben fedeztek fel összefüggést a tampon használata és a TSS között. Ekkor a piacról bevonták a fokozott kockázatot jelentő termékeket, így 2016-ban már csak 40 esetről számoltak be az USA-ban.

A TSS-t leggyakrabban a Staphylococcus aureus (Staph) által termelt Toxin 1 okozza, de okozhatja a Streptococcus által termelt toxin is. Rizikófaktor a vágás, bőrsérülés, műtéti heg, vírusfertőzés,menstruációs eszközök használata, illetve diafragma használat menstruáció alatt. Nagyon gyors lefolyású betegség, melynek súlyos következményei lehetnek: sokk, veseelégtelenség és halál. 

Hirtelen magas láz, alacsony vérnyomás, magas pulzus, hányás, hasmenés, kiütések főként a tenyéren és a talpon, zavartság, izomfájdalom, fejfájás. A terápia főleg folyadékpótlásból és antibiotikum kúrából áll.

A S. aureus nagyon gyakori baktérium, a felnőttek fele hordozza a bőrén, jelen van a normál hüvelyflórában és a végbélben is. Menstruáció alatt viszont a meleg, nedves környezet, a bomlásnak induló vér kedvez a baktérium elszaporodásának. Amikor koncentrációja eléri a küszöböt, TSS Toxin 1-et kezdenek termelni, ami bejut a vérkeringésbe. A toxin szuperantigénként működik és 95 %-ban ez felelős a többszervi elégtelenségért. 

A halál oka tehát nem közvetlenül a toxin, hanem a szervezet toxinra adott válasza.

A nők 80%-a termel ellene antitesteket (így náluk nem okoz semmilyen tünetet). Azonban az antitestek száma a korral növekszik, ezért fordul elő leggyakrabban kamaszoknál. Minden harmadik eset 19 év alatti nőknél fordul elő. Azok pedig, akik átestek már a rajta, 30%-ban újra kialakulhat.

Bárki lehet érintett, nők minden korosztályban, férfiak és gyerekek is, bár az esetek 50%-ban menstruáló nőknél írták le, majd kimutatták a helytelen tamponhasználattal való összefüggést. 

Fokozott rizikót jelentenek a nagy felszívó képességű tamponok, ennek több oka is van. Egyrészt a vagina PH-ja lúgossá válik a menstruáció alatt, másrészt a tampon hosszú ideig tárolja a vért, ami bomlásnak indul, illetve a hüvelyben tartósan jelen lévő idegen anyag megfelelő felületet biztosít a Staph. elszaporodásához. 

Tampon használat során elkerülhetetlenek a hüvelyben okozott mikro hámsérülések, ami pedig elősegíti a termelt toxin véráramba jutását. Ez annál valószínűbb, minél tovább hagyjuk fent a tampont, így a vagina jobban kiszárad és hámja könnyebben sérül. 

A toxikus sokk szindrómát legtöbben csak a tampon helytelen használatára vezetik vissza, de a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő menstruációs kelyhek használata semmivel sem nyújt nagyobb biztonságot a TSS-el szemben.

A kehely elterjedését annak köszönheti, hogy olcsóbb és kevésbé szennyezi a környezetet, mivel újrafelhasználható. Az első intimtölcsérrel összefüggésben kialakuló toxikus sokk szindrómát egy 37 éves kanadai nő kapcsán írták le, aki életében először használta a kelyhet. 10 nappal a használat után a sürgősségi osztályon jelentkezett a következő panaszokkal: 2 napja tartó láz, hasi görcsök, fekete majd sárga hüvelyi folyás és bőrpír.

Egy 2018-ban publikált, Lyonban készült kutatás 15 féle, jelenleg is forgalomban lévő menstruációs eszközt vizsgált (11 tampon és 4 intimkehely). Megdöbbentő eredmény volt, hogy míg a kelyhek használati utasítása szerint akár 8 óráig is felhelyezve lehetnek, illetve minden felhelyezés előtt elég csak vízzel leöblíteni, a S. aureus ellenben 8 óra és háromszori leöblítés után is kimutatható volt az intimtölcséren. Tehát használat során nagy eséllyel helyezünk fel fertőzött kelyhet újra és újra. 

A tanulmány továbbá rávilágított, hogy nincs nagy különbség a kelyhek és tamponok anyaga és a TSS rizikót tekintve, inkább a méret számít, ezért minél kisebb méretű kehely használata javasolt. 

Dr. Gérard Lina, a Francia Mikrobiológiai Intézet vezetője kiemelte, hogy az intimkelyhek alakjukból és méretükből adódóan több oxigént engednek bejutni a hüvelybe, mint a tamponok, ami szintén kedvez a baktériumok megtelepedésének, amit ezután nehezebb sterilizálni. Ugyanilyen elven a kevert (műanyag és pamut) tamponok tömöttebbek, ezáltal kevesebb levegőt engednek át, mint a csak pamutból készültek.

A TSS mai napig fenyegető állapot. 2016-ban Michiganben 5 esetet jelentettek, az egyik egy híres modell, aki lábát veszítette el toxikus sokk szindróma miatt. Ezért is fontos a következő óvintézkedések betartása! 

Használjon alacsony nedvszívó képességű tampont, ne cserélje túl gyakran, de ne is túl ritkán, az ideális 4-8 óránként. Amikor a menstruáció gyengébb, inkább használjon betétet. Ha pedig már egyszer kialakult a tünetegyüttes, soha többet ne használjon tampont vagy tölcsért. Ha mindenképpen menstruációs kelyhet szeretne használni, maximum 6 óráig hagyja bent és szilikon helyett válasszon elasztomer anyagból készültet.

A gyártók javaslatával ellentétben pedig nem elég vízzel leöblíteni, hanem lehetőleg forró vízben 5-10 percig főzze is ki. Bár a szindróma viszonylag ritka, ha a következők közül bármelyiket tapasztalja tamponhasználat közben, azonnal forduljon orvoshoz: hirtelen magas láz, ülésből felállva szédülés, hányás, hányinger, leégéshez hasonló kiütés, fejfájás, izomfájdalom. 

Staphylococcus fertőzés, toxikus sokk, tampon, menstruációs kehely

2020-09-17 15:58:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop