ÚJ

A velünk élő streptococcus

Oltani vagy nem? - a kérdés egyre inkább elveszíti aktualitását, amikor közeleg az influenzajárvány. Az elmúlt évi súlyos következményekkel járó esetek sok kétkedőt, bizonytalankodót meggyőzhettek arról, hogy a védőoltás hasznos, bár egy holland szakfolyóiratban megjelent cikk szerint nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat. Arra azonban már sokkal kevesebben gondolnak, hogy az elmúlt szezon súlyos, végzetes következményekkel is járó esetei többségükben nem az "egyszerű", többnyire normális lefolyású influenza következtében fordultak elő, hanem a szövődmények okozták a tragédiákat.


A stressz védtelenné teszi a bőrünket

Kaliforniai kutatók kimutatták, hogyan károsítja a stressz a bőr védekezőképességét, és hogyan teszi fogékonnyá a fertőzésekre. A folyamatnak érdekes módon semmi köze nincs ahhoz a klasszikus magyarázathoz, hogy a stressz hatására összeomlik az immunrendszer. A kutatók szerint itt inkább a bőr baktériumok elleni védekezőképességének összeomlásáról van szó.


Kimutatták, hogyan védekezik a Streptococcus-A az immunrendszer támadása ellen.

Az emberi szervezetben közönségesen előforduló Streptococcus A néha legyőzi az immunrendszert és szétterjedve betegséget okoz. Kutatók felfedezték, hogyan megy végbe ez a folyamat.


Streptococcusok okozta fertőzések

A streptococcális fertőzéseket a streptococcusoknak nevezett Gram-pozitív baktériumok okozzák. A streptococcusok különböző kórokozó törzsei viselkedésük, kémiai tulajdonságaik és megjelenésük alapján csoportosíthatók. Mindegyik csoport általában sajátos, rá jellemző fertőzés- és tünetfajtákat hoz létre.


Web Design & Development Prowebshop