A stressz védtelenné teszi a bőrünket

Kaliforniai kutatók kimutatták, hogyan károsítja a stressz a bőr védekezőképességét, és hogyan teszi fogékonnyá a fertőzésekre. A folyamatnak érdekes módon semmi köze nincs ahhoz a klasszikus magyarázathoz, hogy a stressz hatására összeomlik az immunrendszer. A kutatók szerint itt inkább a bőr baktériumok elleni védekezőképességének összeomlásáról van szó.

baktérium, Streptococcus, bőr, stressz, bÅ‘r | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Kísérleti egereket pszichés stressznek tettek ki, és megállapították, hogy sokkal fogékonyabbak a Streptococcus pyogenes okozta bőrfertőzések iránt, mint a kevésbé stresszes körülmények között tartott egerek, mert csökkent náluk a bőr baktériumölő peptidjeinek kiválasztása.

A Streptococcus baktériumok számos betegség okai lehetnek, bőrfertőzéseket, súlyos torokgyulladást, még húsevő baktériumok által okozott betegséget is előidézhetnek. A peptidek szerepére az utóbbi években derült fény, ezek alkotják az immunrendszer „frontvonalát”, megtámadják és elpusztítják a baktériumokat.

A stressz a mellékvesekéreg glukokortikoidjainak fokozott termelődését okozza, ez gátolja aztán a peptidek kiválasztását. Amikor a kísérletben a mellékvesekéreg hormonokat gátolták, a bőr baktériumölő képessége helyreállt.

Sokan az immunrendszer T-sejtjeit tartják a védekezés első vonalának, ez a kutatás bebizonyította, hogy ez másként van. A felfedezés újfajta kezelések és gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, a helyileg alkalmazott gyógyszerek gátolhatják a glukokortikoidok termelődését.

| baktérium, Streptococcus, bőr, stressz
2007-11-07 19:40:36
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop