ÚJ

A jakuzzi veszélyei

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten. A szerzők beszámolója szerint a kórokozó, ám eddig ismeretlen mycobacterium-törzs eredetét követve az egyik sebészhez, illetve kerti pezsgőfürdőjéhez vezettek a nyomok.


Egy líbiai menekülttáborból érkezhetett Európába a tuberkulózis egy új kórokozója

Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája írta a Die Welt című német lap a hírportálján szerdán.


Óriás hörcsögpatkányok mint laborasszisztensek

Sok mozambiki köszönheti életét az óriás hörcsögpatkánynak, amely éveken át a polgárháborúból hátramaradt taposóaknákat segített felkutatni, most pedig a tuberkulózis kórokozóját azonosítja laboratóriumban.


A tbc továbbra is pusztít Európában a WHO szerint

Európában naponta átlagosan ezer ember fertőződik meg tuberkulózissal (tbc), a betegség elsősorban a kontinens keleti felén észlelhető - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss jelentésében.


Nagy-Britannia hadat üzen a tuberkulózisnak

Nagy-Britannia felveszi a harcot a tuberkulózissal: a brit egészségügyi hatóságok hétfőn indították útjára 11,5 millió fontból (4,8 milliárd forint) gazdálkodó projektjüket, amelynek célja, hogy teljesen felszámolják a fertőző betegséget.


A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist Amerikába

A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist az amerikai kontinensre, jóval az európai hódítók előtt - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport a kórokozónak ősi perui emberi maradványokból izolált DNS-e alapján.


A TBC 70 ezer évvel ezelőtti ősét találták meg Afrikában

A korábbi elméletekkel ellentétben a TBC talán mégsem állatoktól, hanem az embertől ered. Egy nemzetközi kutatócsoport 70 ezer évvel ezelőtti, vadászó-gyűjtögető afrikai csoportoknál találta meg a kórokozó első lehetséges előfordulását.


Nem lesz kötelező a tbc-szűrés

A kormány rendelettervezete újraszabályozza a tbc-szűrő vizsgálatokat: a javaslat a jövő évtől megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatokat rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein - írja a szerdai Népszabadság.


Negyven év után ismét tbc elleni szert hagytak jóvá

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatal (FDA) engedélyezte a Johnson&Johnson új, a multirezisztens tuberkulózis elleni készítményét. A halálos kórral szemben utoljára több mint négy évtizede hoztak forgalomba új gyógyszert.


A D-vitamin aktiválja a tbc-re adott immunválaszt

A D-vitamin aktiválja a szervezet tuberkulózisra adott immunválaszát, így nélkülözhetetlen a betegség legyőzésében - állapították meg amerikai kutatók.


1 |

Web Design & Development Prowebshop