Negyven év után ismét tbc elleni szert hagytak jóvá

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatal (FDA) engedélyezte a Johnson&Johnson új, a multirezisztens tuberkulózis elleni készítményét. A halálos kórral szemben utoljára több mint négy évtizede hoztak forgalomba új gyógyszert.

A Sirturo nevű gyógyszer a tbc nehezen gyógyítható, az antibiotikumoknak ellenálló törzse ellen lehet hatásos más szerekkel kombinálva. Ugyanakkor az FDA figyelmeztetett, hogy a Sirturo csak nagy elővigyázatosság mellett alkalmazható, mivel mellékhatásként okozhat akár halálos szívbetegséget - súlyos szívritmuszavart - is.

Becslések szerint a világ egyharmada lehet fertőzött a tüdőbetegség baktériumával. A kór az Egyesült Államokban viszonylag ritka, világszerte azonban még mindig 1,4 millió ember halálát okozza évenként. Közülük mintegy 150 ezren az egyre terjedő multirezisztens típusú tbc-vel fertőződtek. Az esetek mintegy hatvan százaléka Kínára, Indiára, Oroszországra és a kelet-európai országokra koncentrálódik.

A Sirturo hatóanyaga, a bedakvilin az első olyan szer, amelyet kifejezetten az antibiotikumok széles spektrumának ellenálló törzsre fejlesztettek ki. A ma is használatban lévő szereket az ötvenes-hatvanas években hozták forgalomba.

"A kezelésre alkalmazott antibiotikumok legalább negyven éve vannak forgalomban, így a baktérium egyre ellenállóbbá vált velük szemben" - mondta Chrispin Kambili, a gyár globális gyógyszerágazatának vezetője.

"A Sirturo azoknak életmentő, akik semmilyen más terápiára nem reagálnak. A mellékhatások miatt azonban az orvosoknak valóban meg kell győződniük arról, hogy csak olyanoknál alkalmazzák, akiknél nincs más lehetőség a gyógyulásra" - jegyezte meg Edward Cox, az FDA baktériumölő készítményekkel foglalkozó részlegének vezetője.

A klinikai vizsgálatok során kilenc páciens vesztette életét, míg a placebót szedő kontrollcsoportból ketten haltak meg. A Sirturo-csoportban öt halálesetet a tuberkulózis okozott, de négyet ez nem magyarázott.

Ennek ellenére az FDA befogadta a gyógyszert a biztató elsődleges adatokkal rendelkező innovatív készítményeket támogató programjába. Ezt egy fogyasztóvédelmi szervezet hevesen kritizálta.

Az FDA közölte, döntésüket két, közepes méretű klinikai kutatásra alapozva hozták meg, amelyeknek keretében 440 beteget kezeltek a Sirturóval.
| tbc, gyógyszer, multirezisztens baktérium, Sirturo
2013-01-03 09:20:19


George Orwell egy spanyol kórházban kapta el a tuberkulózist egy új kutatás szerint

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss ...


Tuberkulózisfertőzés-veszély: lezárták egy központi kórházat Baltimore-ban

Tuberkulózisfertőzés veszélye miatt csütörtökön, helyi idő szerint a délutáni órákban lezárták a Baltimore-i Johns Hopkins kórházi központ egy részét és a kör...


Tbc-világnap - Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem...


Egy líbiai menekülttáborból érkezhetett Európába a tuberkulózis egy új kórokozója

Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája í...


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...