TBC, epekő rémtörténet

TBC, epekő, fertőzés, epekÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

53 éves nővérem felépülését szeretném innen, Kanadából segíteni. Növérem egy erdélyi város fertőző osztályán fekszik nagyon leromlott állapotban. Kezelőorvosa holnap kiadja a kórházból, mert mint mondja: az "ő tudása ide már nem elég". Szeretném nővéremet, amíg még szállítható állapotban van (bár ez már kétséges) olyan szakorvos eljuttatni, aki egészében tudná áttekinteni a beteg szervezetet.

Előzmények:

1. Novemberben fordult először orvoshoz, aki tüdőgyulladást és epekövet állapított meg. Nem utalta be kórházba, otthon kezelték antibiotikummal reggel- este.

2. A kúra befejezése után nem erősödött, állapota nem javult. Ellenőrző vizsgálatra az orvos nem hívta vissza.

3. Január elején nagyon erős gyomortáji fájdalommal szállították kórházba, megműtötték, epekövet távolítottak el (?)

4. Öt nap múltán az intenzív osztályról a belgyógyászatra fektették, nem tudott enni, hőemelkedése volt.

5.Röntgenvizsgálat eredménye: " a tüdő mindkét lebenyén folt van, mellhártyagyulladás is fellépett.

6.Erős antibiotikumos kezelés következett, majd újabb még szélesebb spektrumú gyógyszerrel.

7. Állapota tovább romlott, a folt a tüdőn nem oszlott.

8.Tbc-re gyanakodtak, noha nővérem nem jár közösségbe, nem cigarettázik senki a környezetében, nem alultáplált.

9.Habár két köpetvizsgálat eredménye negatív volt, fertőző osztályra fektették és beindították a tbc. elleni kezelést . 4 héten keresztül folytatták

10. Gyomra nem bírta befogadni a sok gyógyszert, kihányta, vénásan kapta, erős gyomortáji fájdalmai voltak/ vannak, fájdalomcsillapítót, hányás-gátlót kapott.

11. Négy hétig tartott a tbc elleni "kúra", tüdején a folt "nem mozdult". Röntgen és köpetvizsgálatok sorozata nem igazolta a tbc-t

12.Kérdésünkre, hogy nővérem tbc-s-e, egyszer sem kaptunk konkrét választ, sem mi, a hozzátartozók, sem a nővérem.

13. Nővérem már semmit nem tud megenni, perfúzióval éltetik, gyógyszert már nem kap. Az orvosnő javasolja, hogy vigyük olyan kórházba, ahol a szükséges májfunkciós próbákat elvégezhetik, mivelhogy most "a máj jelenti a nagyobb gondot".

Ennek oka lehet a gyorsan, kellő módon elő nem készített epeműtét is, amely után nem végezték el az ellenőrző vizsgálatot, de lehet az is , hogy nem voltak tekintettel 5 napos műtétjére, és a még nem gyógyult májat megterhelték a mai napig nem diagnosztizált tbc elleni gyógyszerekkel(?)

Kérdéseim:

1. 6 hét alatt meg lehet-e állapítani kétséget kizáróan, hogy tbc-s- e a beteg, vagy nem?

2.Amíg nem sikerült a tbc-t diagnosztizálni, szabad-e tbc ellen kezelni a beteget ?

3. Akár volt tbc, akár nem, mi most a teendő egy nagyon legyengült szervezetű beteggel, akinek most már a nehéz légzéséhez társult a gyomorfájás, hányás, jelentkezett a régebbi mellkasi ( szívtájéki) fájdalom.

Válaszát előre megköszönve maradok tisztelettel, reménységgel

PS. az idézőjelbe tett szavak az orvos szavai, a zárójelbe tett kérdőjelek az én kérdéseimet, kételyeimet jelzik

A történet eléggé rémítőleg hangzik. Nekem is inkább kérdéseim lennének. Az epeműtét előtt nem történt mellkas rtg és labor vizsgálat? Műtét után, ha előtt az rtg. negatív volt, akkor a tüdőben talált elváltozás oka a műtét alatt vagy után fellépő tüdőembolia lehetett. Ha az rtg. kép és a klinikum mégis tuberculosis (TBC) mellett szól, akkor a köpettenyésztés előtt is el lehet kezdeni a terápiát, de 6 hét alatt a tenyésztés eredményének is el kell készülnie. A gyógyszeres terápia sajnos legtöbbször májkárosító, de ha tényleg TBC-vel állunk szemben, akkor nem lehet mellőzni. De a pontos diagnózis a felesleges gyógyszerelés elkerülése érdekében igen fontos Ha a tüdőben lévő elváltozás se nem TBC, se nem embólia, sajnos a rosszindulatú betegség lehetősége sem kizárt. Ezt a tüdő állapotának folyamatos monitorozása ki tudja zárni, vagy megerősíteni.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| TBC, epekő, fertőzés
2002-07-11 14:10:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop