Nagy-Britannia hadat üzen a tuberkulózisnak

Nagy-Britannia felveszi a harcot a tuberkulózissal: a brit egészségügyi hatóságok hétfőn indították útjára 11,5 millió fontból (4,8 milliárd forint) gazdálkodó projektjüket, amelynek célja, hogy teljesen felszámolják a fertőző betegséget.

tuberkulózis, TBC, fertőzés | MTI Hírek12
Nyugat-Európát tekintve Nagy-Britanniában az egyik legmagasabb a tébécések aránya és a brit fővárost ma már a gümőkór nyugat-európai fővárosaként emlegetik.

Az Egyesült Királyságban regisztrált tuberkulózisos esetek aránya majdnem ötszöröse az egyesült államokbelieknek. A szakemberek szerint amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor két éven belül csak Angliában több tébécés eset lesz, mint az egész Egyesült Államokban.

"A tuberkulózisnak mára a feledés homályába kellett volna merülnie, Angliában mégis nagyobb arányban fordul elő, mint Nyugat-Európa túlnyomó részében" - mondta Paul Cosford, az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) vezető beosztású munkatársa. Mint aláhúzta: "ezen a helyzeten muszáj változtatni".

A gümőkór vagy tuberkulózis rendkívül fertőző, baktérium okozta betegség, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg. Nagy-Britanniában főleg a szegény lakosság körében fordul elő. A fertőző betegséget nehéz kezelni. 2013-ban 7290 tébécés esetet jelentettek Angliában, ami 13,5 esetet jelent 100 ezer emberre. A fertőzöttek száma a városi - London, Leicester, Birmingham, Luton, Manchester és Coventry - gócokban a legmagasabb.

A PHE munkatársai szerint a londoni tuberkulózisklinikákon évente több esetet kezelnek, mint az összes többi nyugat-európai főváros hasonló kórházában együttvéve. A szakemberek szerint a gyógyszerrezisztens tébécé is egyre növekvő problémát jelent: a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló, úgynevezett multidrogrezisztens tuberkulózisos (MDR-TB) esetek száma a 2000-ben regisztrált 28-ról 2013-ban 68-ra nőtt Angliában.

A PHE most a brit Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) együttműködve készül javítani a betegség szempontjából legsebezhetőbb emberek szűréshez, teszteléshez és kezeléshez való hozzáférését, illetve a tuberkulózisos esetek kiszűrését célzó városi kisbuszokat is fejleszteni kívánják.

Bruce Keogh, az NHS orvosigazgatója szerint a szolgálat tízmillió fontos hozzájárulását szűrésre és kezelésre fordítják.

| tuberkulózis, TBC, fertőzés
2015-01-19 22:54:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop