A tbc kezelése lehet az évtized egészségügyi sikere

BERLIN - Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a tuberkulózis kezelésének nemrégiben kifejlesztett új módszere "a legjelentősebb egészségügyi áttörés ebben az évtizedben", bármilyen más betegséggel összehasonlítva is.

egészségügy, gyógyszer, betegség, világszervezet, évtized, egészségügyi, sikere, TBC | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hamilton, D.

Az évekig tesztelés alatt álló metódus segítségével "a világméretű tbc-járvány visszaszorítására évtizedek óta most először van esélyünk."

A huszadik századig, azaz a hatékony gyógyszeres kezelés kifejlesztéséig a tuberkulózis, az egyik legpusztítóbb fertőzés még általánosan elterjedt betegségnek számított. A betegeknek a hosszútávú gyógyszeres terápiával szembeni ellenállása jelenti a legnagyobb nehézséget a jelenlegi kezelésben, mivel az ellenállás új, gyógyszer-rezisztens törzsek kifejlődéséhez vezet.

A WHO szerint az új eljárás, a közvetlen ellenőrzésű rövidtávú kezelés (vagy DOTS), amely a páciensek gyógyszerhasználatát igyekszik biztosítani, megállíthatja a betegség terjedését, amely 20 millió embert érint világszerte, túlnyomórészt a fejlődő országokban.

"Számításaink szerint a DOTS-stratégia bevezetésével és széleskörű alkalmazásával 10 millió emberi életet tudunk megmenteni az elkövetkező tíz évben," mondta Hiroshi Nakajima, a genfi székhelyű WHO elnöke.

A gümőkór általános kezelése különféle gyógyszerek nagy dózisú, mindennapos alkalmazásából áll, mintegy hat-nyolc hónapon át. Sok esetben a betegek tünetei már a kezelés első heteiben eltűnnek, ezért a páciensek abbahagyják a kúrát, ami a fertőzés kiújulásához vezethet, egy új és rezisztens törzs formájában.

A DOTS-módszer lényege, hogy az egészségügyi dolgozók nem csupán szétosztják a tablettákat, hanem ellenőrzik is azok bevételét. Szigorú ellenőrzés, sőt akár kényszergondozás is alkalmazható azokkal szemben, akik ellenállnak a kezelésnek, állítják a WHO szakemberei. Széleskörű vizsgálati és kontrollprogramok beindítását is javasolják.

"Biztosan kell tudnunk, hogy a beteg be is vette azt a gyógyszert," hangoztatta Kraig Klaudt, a WHO szóvivője.

Bár jelenleg számos kezelési módszer hozzáférhető, és továbbiak állnak kutatás alatt, a WHO az alábbi gyógyszereket javasolja a tuberkulózis kezelésére: isoniazid, rifampicin, pyrazinmid és ethambutol. Egy teljeskörű kezelés ára átlagosan 100 dollár körül mozog.

A tbc-gyógyszerek legnagyobb gyártói a svájci Novartis AG és a német Hoescht AG, míg más cégek, köztük a Glaxo Wellcome oltóanyagokkal kísérletezik.

A világszervezet adatai szerint évente közel 8 millióan betegszenek meg tuberkulózisban, és mintegy 3 millió beteg meg is hal. Világszerte összesen körülbelül 15-20 millió embert érint ez a betegség.

Bár a legtöbb esetet a harmadik világban tartják számon, a betegség növekvő gyakoriságot mutat a fejlett országok hajléktalanjai között is, különösen a nagyobb városokban, mint London vagy New York. Az AIDS-es betegeknek közel harmada tuberkulózisban hal meg, hiszen a levegőn át terjedő bacillus könnyen megtámadja a legyengült immunrendszerű betegeket.

Klaudt egyetértett abban, hogy az új módszer munkaigényes. Megfelelő politikai vagy társadalmi háttér nélkül lehetetlen lesz a tbc-s betegek beleegyezését kivívni, tette hozzá.

A totalitárius államok, mint például Kína érte el a legnagyobb sikereket a DOTS-stratégia tesztelésében. Mindehhez kényszergondozást, és más módszereket alkalmaztak a beleegyezés megszerzéséhez.

Ennél humánusabbak a különféle ösztönző rendszerek, például az orvosoknak felajánlott különdíjazás, vagy a hajléktalanoknak szállás és étel biztosítása, ha jelentkeznek a klinikán, mondta Klaudt.

Megjelent: Bloomberg Business News

| egészségügy, gyógyszer, betegség, világszervezet, évtized, egészségügyi, sikere, tbc
2002-07-31 18:27:31


George Orwell egy spanyol kórházban kapta el a tuberkulózist egy új kutatás szerint

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss ...


Tuberkulózisfertőzés-veszély: lezárták egy központi kórházat Baltimore-ban

Tuberkulózisfertőzés veszélye miatt csütörtökön, helyi idő szerint a délutáni órákban lezárták a Baltimore-i Johns Hopkins kórházi központ egy részét és a kör...


Tbc-világnap - Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem...


Egy líbiai menekülttáborból érkezhetett Európába a tuberkulózis egy új kórokozója

Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája í...


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...