A D-vitamin aktiválja a tbc-re adott immunválaszt

A D-vitamin aktiválja a szervezet tuberkulózisra adott immunválaszát, így nélkülözhetetlen a betegség legyőzésében - állapították meg amerikai kutatók.

TBC, D-vitamin, immunrendszer | MTI Hírek 2011 ;8
Régóta tudják a szakemberek, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a tbc-re adott immunválaszban, de a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban most közzétett tanulmány az első, amely szerint jelenléte nélkülözhetetlen a megfelelő mértékű immunválasz kiváltásában.

Az eredmény alapvetően fontos lehet a betegség elleni küzdelemben olyan területeken, mint Afrika, ahol az emberek esendőbbek a tbc-vel szemben és gyakoribb a D-vitamin hiánya is. Bár elegendő mennyiségű napsugárzás éri az itt élőket, a sötét bőr több melanint tartalmaz, amely védi a testet az ibolyántúli sugaraktól, egyúttal csökkenti a D-vitamin termelődését is.

A tbc-s betegek gyógyítására szakosodott szanatóriumok hagyományosan napos helyekre épültek, ami észrevehetően segítette a páciensek gyógyulását - idézte fel Mario Fabri kutatásvezető, aki tanulmányához a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) végezte a munkáját, jelenleg pedig a németországi Kölni Egyetem kutatója.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a D-vitaminra nélkülözhetetlenül szükség van ahhoz, hogy a T-sejtek interferont termeljenek, amely a sejteket a baktériumok megtámadásában segíti.
| tbc, D-vitamin, immunrendszer
2011-10-15 03:57:09

Web Design & Development Prowebshop