A jakuzzi veszélyei

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten. A szerzők beszámolója szerint a kórokozó, ám eddig ismeretlen mycobacterium-törzs eredetét követve az egyik sebész, illetve kerti pezsgőfürdőjéhez vezettek a nyomok.

mycobactérium fertőzés, jakuzzi | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Seprődi, B.
Az izraeli kutatók a 15 sebfertőzésen átesett páciensen és megfelelő kontrolljaiknál végezték azt az esetkontroll-vizsgálatot, amely során kiterjedt környezeti vizsgálatot is folytattak.

A Clinical Infectious Diseases október 1-i számában leírták: az eredmények arra utaltak, hogy azokat a műtéteket, amely után kialakult a sebfertőzés, ugyanaz a sebész végezte. A tenyésztések kapcsán kiderült: a kórokozókkal megegyező baktérium tenyészik ki az orvos szemöldökéből, hajából, arcáról, orráról, füleiről és ágyékáról is.

Ugyancsak sikerült izolálni a baktériumtörzset a sebész ágyneműjéről, párnájáról, törölközőjéről, fürdőköpenyéről, az autója légkondicionáló berendezéséből és a család kerti pezsgőfürdőjéből.

A járvány akkor ért véget, amikor az orvos triclosan-tartalmú sampont kezdett használni, és abbahagyta a kerti pezsgőfürdőzést.

A kutatók – akik a fertőzés kórokozójaként azonosított pathogénnek a Mycobacterium jacuzzii nevet javasolták – felhívták a figyelmet, hogy az ilyen fürdőberendezések tisztítására és fertőtlenítésére megfelelő irányelveket kellene kidolgozni, ezek különösen a műtétet végző személyzet, vagy a műtét előtt álló páciens esetében fontosak.

| mycobactérium fertőzés, jakuzzi
2006-10-12 18:48:45

Web Design & Development Prowebshop