A jakuzzi veszélyei

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten. A szerzők beszámolója szerint a kórokozó, ám eddig ismeretlen mycobacterium-törzs eredetét követve az egyik sebészhez, illetve kerti pezsgőfürdőjéhez vezettek a nyomok.

| InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

Kép: The Hot Box Sauna

Az izraeli kutatók a 15 sebfertőzésen átesett páciensen és megfelelő kontrolljaiknál végezték azt az esetkontroll-vizsgálatot, amely során kiterjedt környezeti vizsgálatot is folytattak.

Az eredmények arra utaltak, hogy azokat a műtéteket, amely után kialakult a sebfertőzés, ugyanaz a sebész végezte. A tenyésztések kapcsán kiderült: a kórokozókkal megegyező baktérium tenyészik ki az orvos szemöldökéből, hajából, arcáról, orráról, füleiről és ágyékáról is.

Ugyancsak sikerült izolálni a baktériumtörzset a sebész ágyneműjéről, párnájáról, törölközőjéről, fürdőköpenyéről, az autója légkondicionáló berendezéséből és a család kerti pezsgőfürdőjéből.

A járvány akkor ért véget, amikor az orvos triclosan-tartalmú sampont kezdett használni, és abbahagyta a kerti pezsgőfürdőzést.

A kutatók – akik a fertőzés kórokozójaként azonosított pathogénnek a Mycobacterium jacuzzii nevet javasolták – felhívták a figyelmet, hogy az ilyen fürdőberendezések tisztítására és fertőtlenítésére megfelelő irányelveket kellene kidolgozni, ezek különösen a műtétet végző személyzet, vagy a műtét előtt álló páciens esetében fontosak.

| mycobactérium fertőzés, jakuzzi
2022-06-23 10:51:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop