Hirdetés

A tbc továbbra is pusztít Európában a WHO szerint

Európában naponta átlagosan ezer ember fertőződik meg tuberkulózissal (tbc), a betegség elsősorban a kontinens keleti felén észlelhető - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss jelentésében.

tuberkulózis, TBC, WHO |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A helyzetértékelés szerint a jelenlegi trendeket figyelembe véve nincs sok esély rá, hogy teljesítsék a célkitűzést és 2050-re felszámolják a betegséget Európában. Egy régió akkor számít tbc-mentesnek, ha egymillió lakosra kevesebb mint egy megbetegedés jut.

"A vírus multirezisztens törzse még mindig tombol az európai térségben, amely a tbc-től leginkább sújtott régió a világon" - hangsúlyozta kedden Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója. A betegeknek mindössze az 50 százalékát diagnosztizálják, és közülük is csak minden másodikat sikerül meggyógyítani.

Az Európai Unió (EU) és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban 65 ezer megbetegedést regisztráltak 2013-ban, a teljes európai régióban pedig 360 ezret. "A jelenlegi trendek alapján az EU és az EGT térsége csak a következő évszázadra válik tbc-mentessé" - közölte Marc Sprenger, az ECDC igazgatója.

A jelzett időszakban a tuberkulózis 38 ezer áldozatot követelt Európában, elsősorban a kontinens keleti felén, Oroszországban, a balti államokban, Romániában és Törökországban. Azokban az országokban "több a tbc-s eset, ahol alacsonyabbak a fizetések és/vagy jelentős bérkülönbségek vannak" - írták a dokumentumban.

A tbc 2013-ban mintegy másfélmillió ember halálát okozta világszerte. A szakértők szerint ez a második "leghalálosabb" fertőző betegség az AIDS után, amelynek a számlájára 1,6 millió haláleset volt írható 2012-ben.

A tuberkulózist baktérium okozza, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A betegség rendszerint a tüdőt támadja meg. Hőemelkedést, mellkasi fájdalmakat vagy véres köpetet is előidézhet. Antibiotikummal kezelhető, a betegségnek azonban van egy gyógyszerekre ellenálló fajtája, amely nem reagál az általános antibiotikum-kezelésekre. Ezt a tbc baktériumot elsősorban Dél-Afrikában, Kelet-Európában és a Szovjetunió egykori tagállamaiban észlelték.

Március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja.

tuberkulózis, TBC, WHO

2015-03-18 21:02:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop