Hirdetés

Tuberkulózis kezelése

Antibiotikumok (antituberkulotikumok) segítségével általában még a legsúlyosabb tbc-s esetek is gyógyíthatók.

tuberkulózis, TBC, kezelés |

InforMed Hírek20   InforMed

Kép: Chemistry Wordl

A kezelésben öt antibiotikum használatos, melyek mindegyike önmagában olyan hatásos, mintha egymillió kórokozóból csak egy maradna életben.

Mivel azonban egy aktív tüdőgümőkóros gócban több millió, milliárd baktérium van, az önmagában alkalmazott szerrel szemben teljesen ellenálló kórokozók ezrei maradnak vissza, amelyek azután tovább szaporodnak.

Ezért a kezelés legalább két, különböző hatásmechanizmusú antibiotikum együttes adásából áll, melyek kiegészítve egymást, szinte minden baktériumot elpusztítanak.

A kezelést hosszú időn át folytatni kell a beteg panaszmentessé válása után is, ugyanis lassú szaporodási ciklusú baktériumokról lévén szó, teljes kiirtásuk sok időt vesz igénybe. Tartós kezeléssel a betegség kiújulásának esélye is csaknem nullára csökkenthető.

Az általában alkalmazott gyógyszerek: az izoniazid (INH), rifampin, pirazinamid, sztreptomicin és etambutol. Az első három szer kapszulában is forgalomban van. Ilyen módon csökkenthető a napi beszedendő tabletták száma, és biztosabb, hogy a beteg beveszi a megfelelő gyógyszereket.

Az izoniazid, a rifampin és pirazinamid májra gyakorolt hatásuk révén hányingert és hányást okozhatnak. Ha ezek a panaszok jelentkeznek, a gyógyszerek szedését fel kell függeszteni a máj működésének vizsgálatáig. Kóros eredmény esetén rendszerint lehet találni olyan szert, amellyel a kérdéses antibiotikum helyettesíthető a kombinációban.

Az etambutol viszonylag nagy kezdeti adagjai a baktériumok számának gyors csökkentését célozzák. Két hónap után, a szemre gyakorolt káros mellékhatások kivédése érdekében, csökkentik az adagot.

A sztreptomicin volt az első hatékony tuberkulózis elleni antibiotikum. Hátránya az, hogy csak injekcióban juttatható a szervezetbe. A súlyos esetek kezelésében még ma is alkalmazott szer nagy adagokban vagy 3 hónapnál további alkalmazás esetén egyensúlyérzés- és halláskárosodást okozhat.

A beteg tüdőrészeket eltávolító sebészi beavatkozásra ma már szinte soha sincs szükség, ha a beteg szigorúan betartja a kezelési előírásokat. Bizonyos esetekben a genny leszívása, illetve a gerincdeformitások sebészi korrekciója viszont szükséges lehet.

tuberkulózis, TBC, kezelés

2022-10-29 18:42:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop