A tetanus elleni oltásról, a betegségről és kezeléséről

Ha valaki - bármilyen eredetű - nyílt sebbel jelentkezik a baleseti ambulancián, sosem távozik Tetanus elleni védőoltás nélkül.

tetanusz, védőoltás | Gyógy-ír   Kisalföld | Boross, Gy.
Sokan ezt természetesnek veszik, - sőt sokszor szinte csak ezért jönnek -, mások viszont értetlenül, néha felháborodva vagy elutasítva fogadják ezirányú ténykedésünket. Nem haszontalan tehát, ha összefoglalva szólunk mindarról, amit az átlagembernek e témában tudnia illik:

A Tetanus - más néven merevgörcs - kórokozója egy Clostridium tetani nevű baktérium, mely az oxigénszegény környezetet kedveli és az általa termelt toxikus (mérgező) anyagokon keresztül fejti ki súlyos, görcsöt kiváltó, valamint a szív- és vérrendszerre ható károsító hatását.

Akár egy apró sérülés is behatolási kapu lehet, de különösen a mély és roncsolt (szúrt, lőtt, harapott), vagy földdel, állati ürülékkel (mezőgazdasági munka közbeni sérülés), vagy egyéb módon szennyezett sebek veszélyesek.

A lappangási idő átlagosan 3-21 nap

Tünetek: kezdetben betegségérzés, fej-nyakfájás, fény- és hangérzékenység, később megjelenik a típusos izomgörcs. Ez "leszálló" jellegű, azaz először az arc (torz fintor, grimasz), fej és a nyak izmait érinti, majd tovaterjed a törzs, hát és a végtagok izmaira. Ilyenkor az általános görcs következtében jellegzetes testhelyzet észlelhető, amikor a beteg szinte csak a fején és a sarkán támaszkodik, egész teste ivarszerűen megfeszül. A végső szakaszban akár jelentéktelen fény- és hangingerekre is durva görcsrohamok jelentkezhetnek, melyek sokszor izomszakadáshoz, csonttöréshez is vezethetnek.

A gége- és légzőizmok görcse miatt a betegség legtöbbször végzetes kimenetelű, a halálozás 30-50 százalék.

Ne feledjük: A tetanus jelentéktelennek tűnő sérülések esetén is támadhat, ezért fontos az időben adott védőoltás! Ennek módjáról szintén szólni kell, eloszlatva az esetleges félreértéseket:

Az 1941. január 1. után született páciensek a kötelező Di-Per-Te oltások révén aktív védekezőképessé tételben részesültek, így nekik csak úgynevezett "emlékeztető" oltást (ANATOXIN, röviden AT) adunk. Ha sebük durván roncsolt, vagy erősen szennyezett, a fentiek mellett ellenanyag (régebben állatban, ma már emberben termelt) adása (TETIG 500) is szükséges. Aki 1941. január 1. előtt született, minden esetben megkapja mindkét oltást, kivéve ha a háziorvosok által végzett kampányoltás során az alapvédettséget megszerezte. Erről mindenki kis igazolást kap, melynek bemutatása kötelező és ilyenkor csak az emlékeztetőt kapja a beteg. A Magyarországon érvényes rendelkezések szerint HAT héten belül elszenvedett újabb sérülés esetén nem kell oltani, kivéve a durva roncsolt szennyezett sebeket.

Fontos: Ha az ellenanyag emberi eredetű, allergiától nem kell tartani. Állati szérum alkalmazásakor annak adása csak az előírt próba után lehetséges.

Valamennyi oltásnál felléphet átmeneti láz, vagy hőemelkedés, mely hamar szűnik. A védőoltás mellett a betegség megelőzésében jelentős szerepe van a szakszerű sebellátásnak, amit minden esetben elvégzünk. Kialakult Tetanus-betegség esetén a kezelésnél is elengedhetetlen az alapos sebkimetszés, a fent említett ANATOXIN és TETIG 500 adása. Antibiotikumok alkalmazása mellett fontos a beteg gyógyszeres nyugtatása, az izomlazítás. Legtöbbször gépi lélegeztetés, a szervezet folyadékháztartásának infúziók által történő egyensúlyban tartása is szükséges. Bár a százalékos arányok alapján lehetnek túlélő, gyógyult esetek, ez ne tévesszen meg senkit!

A Tetanus halálos betegség

Ne kockáztassunk, vállaljuk az alapos sebellátást és az oltással járó kellemetlenségeket!

| tetanusz, védőoltás
2007-11-27 22:35:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop