Hirdetés

A tetanus elleni oltásról, a betegségről és kezeléséről

Ha valaki - bármilyen eredetű - nyílt sebbel jelentkezik a baleseti ambulancián, sosem távozik Tetanus elleni védőoltás nélkül.

tetanusz, védőoltás |

InforMed Hírek29   InforMed | Boross, Gy.

Kép: Health.com

Mi okozza tetanuszt?

A tetanus - más néven merevgörcs - kórokozója egy Clostridium tetani nevű baktérium, mely az oxigénszegény környezetet kedveli és az általa termelt toxikus (mérgező) anyagokon keresztül fejti ki súlyos, görcsöt kiváltó, valamint a szív- és vérrendszerre ható károsító hatását.

Akár egy apró sérülés is behatolási kapu lehet, de különösen a mély és roncsolt (szúrt, lőtt, harapott), vagy földdel, állati ürülékkel (mezőgazdasági munka közbeni sérülés), vagy egyéb módon szennyezett sebek veszélyesek.

A lappangási idő átlagosan 3-21 nap

Milyen tünetekkel jár a tetanusz ?

 kezdetben betegségérzés, fej-nyakfájás, fény- és hangérzékenység, később megjelenik a típusos izomgörcs. Ez "leszálló" jellegű, azaz először az arc (torz fintor, grimasz), fej és a nyak izmait érinti, majd tovaterjed a törzs, hát és a végtagok izmaira. Ilyenkor az általános görcs következtében jellegzetes testhelyzet észlelhető, amikor a beteg szinte csak a fején és a sarkán támaszkodik, egész teste ivarszerűen megfeszül. A végső szakaszban akár jelentéktelen fény- és hangingerekre is durva görcsrohamok jelentkezhetnek, melyek sokszor izomszakadáshoz, csonttöréshez is vezethetnek.

h2>Mi a tetanusz kimenetele?

A gége- és légzőizmok görcse miatt a betegség legtöbbször végzetes kimenetelű, a halálozás 30-50 százalék.

Mi kell tudni a tetanusz védőoltásról?

 A tetanus jelentéktelennek tűnő sérülések esetén is támadhat, ezért fontos az időben adott védőoltás! Ennek módjáról szintén szólni kell, eloszlatva az esetleges félreértéseket:

 Az 1941. január 1. után született páciensek a kötelező Di-Per-Te oltások révén aktív védekezőképessé tételben részesültek, így nekik csak úgynevezett "emlékeztető" oltást (ANATOXIN, röviden AT) adunk. Ha sebük durván roncsolt, vagy erősen szennyezett, a fentiek mellett ellenanyag (régebben állatban, ma már emberben termelt) adása (TETIG 500) is szükséges.

Aki 1941. január 1. előtt született, minden esetben megkapja mindkét oltást, kivéve ha a háziorvosok által végzett kampányoltás során az alapvédettséget megszerezte. Erről mindenki kis igazolást kap, melynek bemutatása kötelező és ilyenkor csak az emlékeztetőt kapja a beteg. A Magyarországon érvényes rendelkezések szerint HAT héten belül elszenvedett újabb sérülés esetén nem kell oltani, kivéve a durva roncsolt szennyezett sebeket.

Ha az ellenanyag emberi eredetű, allergiától nem kell tartani. Állati szérum alkalmazásakor annak adása csak az előírt próba után lehetséges. Valamennyi oltásnál felléphet átmeneti láz, vagy hőemelkedés, mely hamar szűnik.

Higyan kezelhető a tetanisz?

A védőoltás mellett a betegség megelőzésében jelentős szerepe van a szakszerű sebellátásnak, amit minden esetben elvégzünk. Kialakult Tetanus-betegség esetén a kezelésnél is elengedhetetlen az alapos sebkimetszés, a fent említett ANATOXIN és TETIG 500 adása. Antibiotikumok alkalmazása mellett fontos a beteg gyógyszeres nyugtatása, az izomlazítás. Legtöbbször gépi lélegeztetés, a szervezet folyadékháztartásának infúziók által történő egyensúlyban tartása is szükséges. Bár a százalékos arányok alapján lehetnek túlélő, gyógyult esetek, ez ne tévesszen meg senkit!

tetanusz, védőoltás

2023-09-04 16:14:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop