Clostridium-fertőzések

| MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck

A clostridiumok gyakran okoznak anaerob fertőzéseket, illetve a szöveteket és az idegrendszert is károsító toxinokat (mérgező anyagokat) termelnek.

A clostridiumok leggyakrabban gyorsan gyógyuló, és viszonylag enyhe ételmérgezéseket,s továbbá a vékony és vastagbél falának pusztulásával járó gyulladást okoznak, melyet nekrotizáló enteritisznek nevezünk. Ez a betegség jelentkezhet önálló formában, és lehet fertőzött hús fogyasztása következtében kialakult járvány következménye is.

A clostridiumok a sebeket is megfertőzik. A halálos kimenetelű fertőzések, mint pl. a bőrgangréna (üszkösödés)n és a tetanusz, viszonylag ritkák, de előfordulhatnak, ha a beteg megsérült, vagy intravénás kábítószer-élvező. A botulizmust egy clostridium-faj által termelt toxinnal fertőzött táplálék fogyasztása okozza.

A clostridiumok gyakran súlyos betegséget okoznak, és ezt a mély szövetek elhalása tovább súlyosbíthatja. Az elhalálozás kockázata, főként daganatos betegség és idősebb kor esetén fokozott.

|
2002-06-04 18:32:17

Web Design & Development Prowebshop