Gázgangréna

A gyorsan terjedő cellulitisből alakul ki.

gázgangréna | Hogyan támadnak a baktériumok?   SubRosa Kiadó | Milch, H & mtsai
E csoportba tartoznak az előbb említett, S. pyogenes okozta gangréna, a Clostridium és egyéb anaerobok okozta gázgangréna. A bőrben és az alatta levő szövetekben bevérzés, elhalás jön létre, folyadék- és gázképződéssel.

A S. pyogenes okozta gangréna ritka, gyakran valamely más sérülés talaján fejlődik ki. Kezdetben körülírt fájdalom, duzzanat, pír jelentkezik. 3-4 nap után hólyagos bőrelváltozás alakul ki, a hólyagokban vörösesfekete folyadék halmozódik fel, a hólyagok kirepedhetnek. Az elváltozás közepe elhal, széle bőrpírral különül el a környezettől. Az elhalt területen mélybe terjedhet a fertőzés, az izmot, inakat is érintve. E súlyos kórképeket okozó baktériumot nevezik "húsfalónak". A súlyos kórképek akkor alakulnak ki, ha már a baktérium által termelt toxin (méreg) fejti ki hatását, amellyel szemben az antibiotikumok hatástalanok. A baktériumok betörhetnek ilyenkor a véráramba, és megtelepedhetnek más helyütt is. A hólyagokból, vérből a S. pyogenes kitenyészthető.

Anaerob baktériumok okozta gázgangréna gyakran a hasi műtétek szövődményeként alakul ki. Anaerob fertőzésre utal, ha a váladéknak bűzös szaga van. Nyílt törés, sipoly, csökkent ellenálló képesség (szervátültetés, rosszindulatú vérképzőrendszeri, daganatos megbetegedés) szerepet játszanak kialakulásában. Pseudomonas okozta bacteriaemia kapcsán szintén alakulhat ki gangréna.

Kezelése. A terápia sebészi (feltárás, az elhalt szövetek kimetszése, a mély szövetekbe drain felhelyezése), és antibiotikus (penicillin vagy egyéb, célzott antibiotikum) kezelésből áll. Nehezen gyógyuló folyamat.

| gázgangréna
2007-11-27 10:51:45

Web Design & Development Prowebshop