Tetanusz (merevgörcs)

Oxigént nem igénylő spórás baktérium (Clostridium tetani) által okozott megbetegedés. A kórokozó elsősorban az állatok bélcsatornájában található meg, innen kerül ki a külvilágba, a természeti környezetben a talajban szinte mindenütt megtalálható.

tetanusz, merevgörcs, merevgörcs | Korunk fertõzõ betegségei   SubRosa Kiadó | Straub, I.
Az ember általában úgy fertőződik, hogy talajjal szennyezett sérülést szenved (közlekedési baleset, elesés, mezőgazdasági munka közbeni sérülés stb.). Különösen veszélyesek azok a mély, szúrt vagy zúzott sérülések, ahol a szennyeződés a szövetek mélyebb rétegeibe kerül be, ahol a seb nem levegőzik, ugyanis a kórokozó levegőmentes közegben tud szaporodni. A baktérium igen erős toxint (mérget) termel, mely merevgörcsöt vált ki. A betegség emberről emberre nem terjed.

Az esetek száma attól kezdve csökkent, amikor a gyermekkori oltások közé a tetanusz elleni oltásokat is beállították. Magyarországon az 1941-től kezdődően születettek, tehát a jelenleg 62 évesnél fiatalabbak már szinte kivétel nélkül oltásban részesültek. Hazánkban a sérülések ellátásához a tetanusz elleni oltás is hozzátartozik. Tetanusz-fertőződésre gyanús sérülés esetén kötelező védőoltást adni a sérültnek, amennyiben egy éven belül nem volt oltva.

Az utóbbi egy-két évtizedben elsősorban idős személyek betegszenek meg, rendkívül magas (esetenként 90%) halálozással.

| tetanusz, merevgörcs
2007-11-27 11:04:53

Web Design & Development Prowebshop