Legutóbbi cikkek

Tetanusz (merevgörcs)

Oxigént nem igénylő spórás baktérium (Clostridium tetani) által okozott megbetegedés. A kórokozó elsősorban az állatok bélcsatornájában található meg, innen kerül ki a külvilágba, a természeti környezetben a talajban szinte mindenütt megtalálható.


Gázgangréna

A gyorsan terjedő cellulitisből alakul ki.


Merevgörcs (tetanusz)

Tetanuszbaktérium, ill. annak toxinja okozza. A kórokozó spórája hővel és kiszáradással szemben is nagyon ellenálló. 2%-os Neomagnol-oldat 6-8 óra alatt pusztítja el. Lovak, szarvasmarhák és emberek belében élősködik. A lótrágyával trágyázott földben a fertőzőképes spórák évekig megmaradhatnak.


Tetanusz

A tetanuszt (merevgörcs, szájzár) a Clostridium tetani által termelt toxin okozza. A Clostridium tetani spórái a talajban és az állatok ürülékében akár évekig is életképesek maradnak. Ha a tetanuszbaktérium bejut a szervezetbe, a fertőzés kialakulhat akár felszínes, akár mély, szennyezett sebzések esetén.


Clostridium-fertőzések

A clostridiumok gyakran okoznak anaerob fertőzéseket, illetve a szöveteket és az idegrendszert is károsító toxinokat (mérgező anyagokat) termelnek. A clostridiumok leggyakrabban gyorsan gyógyuló, és viszonylag enyhe ételmérgezéseket,s továbbá a vékony és vastagbél falának pusztulásával járó gyulladást okoznak, melyet nekrotizáló enteritisznek nevezünk. Ez a betegség jelentkezhet önálló formában, és lehet fertőzött hús fogyasztása következtében kialakult járvány következménye is. A clostridiumok a sebeket is megfertőzik. A halálos kimenetelű fertőzések, mint pl. a bőrgangréna (üszkösödés)n és a tetanusz, viszonylag ritkák, de előfordulhatnak, ha a beteg megsérült, vagy intravénás kábítószer-élvező. A botulizmust egy clostridium-faj által termelt toxinnal fertőzött táplálék fogyasztása okozza. A clostridiumok gyakran súlyos betegséget okoznak, és ezt a mély szövetek elhalása tovább súlyosbíthatja. Az elhalálozás kockázata, főként daganatos betegség és idősebb kor esetén fokozott.


A tetanus elleni oltásról, a betegségről és kezeléséről

Ha valaki - bármilyen eredetű - nyílt sebbel jelentkezik a baleseti ambulancián, sosem távozik Tetanus elleni védőoltás nélkül.


Web Design & Development Prowebshop