Új antibiotikum család

Talajmintákban fedeztek fel egy új antibiotikum családot a Rockefeller Egyetem kutatói, mely alkalmas lehet a nehezen kezelhető baktériumfertőzésekkel, többek között az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) "szuperbaktérium" ellen- írták a Nature Microbiology című szaklap aktuális számában közölt tanulmányukban.


Az antibiotikum rezisztens fertőzések a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének számítanak, mintegy 700 ezer ember halálát okozzák évente.

A kutatók talajmintákat vizsgáltak, mikroorganizmusokat kerestek, amelyek által termelt vegyület talán a kórokozók elleni harcban is hasznos lehet.

Genetikai szekvenálással, vagyis az élőlény teljes örökítő anyagának feltérképezésével vizsgáltak meg több mint ezer talajmintát. Amikor több mintában is felfedezték a malacidin nevű vegyületeket, úgy érezték, valami fontosra bukkantak. Az anyagot MRSA-fertőzött patkányokon tesztelték. A bőrükön lévő sebeket elmulasztotta a szer.

A tudósok most a szer hatékonyságának növelésén dolgoznak. Azt remélik, hogy emberi fertőzéseket gyógyszernek alkalmas lehet, bár egy újonnan felfedezett antibiotikum családról lehetetlen megmondani, mikor jöhetnek a klinikai tesztek, de azt sem, hogy eljut-e ebbe a fázisba.

| antibiotikum, MRSA, methicillin rezisztens Staphylococcus aureus, szuperbaktérium
2018-02-14 17:35:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop