ÚJ

Mire figyeljünk az étteremben?

Sok kellemetlenséget előzhetünk meg, ha az étteremben a rendelés előtt körülnézünk, és meggyőződünk arról, hogy higiénés szempontból megfelel-e az elvárásoknak. Egy étterem tisztaságát jól mutatja a mellékhelyiség állapota, sok mindenre lehet ebből következtetni.


Ételfertőzések és mérgezések

A megbetegedések száma nem egyenletesen oszlik meg az év folyamán. A véletlen szóródástól sokkal erőteljesebb eltérés mutatkozik bizonyos évszakokban. Ezt nevezzük szezonalitásnak.


Mit tehetünk a Salmonella fertőzés ellen?

A Salmonella fertőzést baktérium okozza. A kórokozó az állatok és az ember bélrendszerében él, széklet útján terjed. A széklettel szennyezett ivóvíz vagy az étel elfogyasztása során lehet leggyakrabban elkapni a fertőzést. Rossz higiénés viszonyok között, különösen a fejlődő országokban oda kell figyelni, milyen nyers ételt fogyasztunk!


Tévhitek az ételmérgezésről

Tudja, hogy hogyan előzheti meg a családjában az ételmérgezést? Az emberek jelentős része igennel válaszolna erre a kérdésre.


A jakuzzi veszélyei

A műtéti seb fertőzését észlelték több nőnél, akik ugyanabban az intézményben estek át mellnagyobbító műtéten. A szerzők beszámolója szerint a kórokozó, ám eddig ismeretlen mycobacterium-törzs eredetét követve az egyik sebészhez, illetve kerti pezsgőfürdőjéhez vezettek a nyomok.


Előzzük meg a nyári ételmérgezéseket

Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.


Kínában bubópestises beteget találtak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kína északi, Belső-Mongólia régiójában "gondosan figyelik" egy pestises beteg esetét, de azt állítják, hogy "nem magas a kockázat". Megerősítették, hogy az USA-ban egy mókusban is kimutatták a kórokozót.


Pestis

A pestis (fekete halál) súlyos fertőző betegség, melyet a Yersinia pestis nevű baktérium okoz. A pestis kórokozója elsődlegesen vadon élő rágcsálókat, patkányokat, egereket, mókusokat, és prérikutyákat fertőz meg. A múltban a középkori fekete halálnak nevezett, nagy kiterjedésű pestisjárványok sok ember életét követelték.


A nyári konyha veszélyei

Nyaraláskor sokan oly módon takarékoskodnak, hogy éppúgy maguk készítik az ételt, mint odahaza. Akik így tesznek, számoljanak azzal, hogy melegben könnyen romlik az étel és alapanyaga, megszokott konyhaeszközeink pedig otthon maradtak.


Ételek, amitől betegek lehetünk

Egy kis meglepetés: éppen a legegészségesebb ételek jelentik a legnagyobb kockázatot az étellel terjedő betegségek szempontjából is. Egy felmérés szerint ugyanis a leveles zöldségfélék, a kelbimbó és a bogyók jelentik a legnagyobb kockázatot az ételfertőzések szempontjából.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop